Aux Channel

Wat is een Aux channel?

Aux-kanalen worden vaak aangetroffen in de analoge wereld; aux tracks in de wereld van de DAW. Wat hebben ze gemeen en verschillen ze van elkaar? Wat kun je ermee doen?
Laten we beginnen in de analoge wereld, met name in de analoge mengtafel, waar veel van onze moderne concepten van een DAW-mix hun oorsprong vinden.
aux channel

Analoge aux channel

Een analoge mengtafel beschikt over een aantal kanalen. U kunt bijvoorbeeld een aantal microfoons op hetzelfde aantal kanalen aansluiten en een band rechtstreeks live in stereo mixen. Of je kunt de sporen van een multitrack-recorder aansluiten en mixen naar stereo. Elk kanaal heeft een voorversterker, EQ, hulpsignalen (een uitleg waarvoor ik een ander artikel zal opslaan), pan-, fader-, solo- en mute-bediening. Een kleine mengtafel kan acht kanalen hebben; een grote console kan tweeëndertig of meer hebben (vaak in veelvouden van acht).
Aux channels zijn precies hetzelfde als kanalen, maar met minder functies. Typisch zal een aux-kanaal een lijningang (geen microfoon), pan, roterende fader, solo en mute hebben. Er kunnen een paar aux sends zijn maar er zal geen (of minimale) EQ zijn. Hoewel aux channels niet zoveel faciliteiten hebben als standaardkanalen, nemen ze minder ruimte in op het oppervlak van de console. Ze zijn dus gemakkelijk te leveren als nuttige extra kanalen die u kunt gebruiken wanneer u niet de volledige functies van een standaardkanaal nodig hebt – bijvoorbeeld het rendement van een nagalm.
Digitale mengconsoles kunnen ook een aux channel hebben. Deze worden soms ‘auxiliary returns’ genoemd, maar dit betekent dat er een soort send-return-relatie moet zijn. Vaak is dit zo, maar het hoeft niet zo te zijn.

Aux channels in je DAW

In de DAW is een hulpspoor een nummer waaraan geen opgenomen audio is gekoppeld. Alle andere tracks hebben audio op hen. Je kunt niet opnemen op een aux-track. Wat je kunt doen met een aux-track is een Reverb plug-in plaatsen. Je kunt elke gewenste plug-in invoegen, maar reverb is de meest gebruikte plug-in. De aux-sends van de audiotracks kan je gebruiken om signalen naar de nagalm te sturen en vervolgens die nagalm aan de stereomix toevoegen via de aux-track. In een DAW is een aux-track net zo compleet als elk ander nummer. Het enige verschil is dat het niet kan opnemen.

Subgroep

Een goed gebruik (onder meer) voor aux-kanalen en aux-tracks is subgroeperen. Je hebt bijvoorbeeld een band opgenomen en acht tracks voor de drums gebruikt. Het is logisch om die acht drumtracks in stereo te mixen en ze vervolgens naar een stereo aux-track te sturen, zodat je het niveau van de hele drumset op slechts één fader kunt regelen. (Op een analoge console heb je mogelijk geen stereo aux-kanaal, maar je kunt net zo gemakkelijk twee mono aux-kanalen gebruiken.)

 

 
 
 
 
 

Related Articles

DAW

Wat is een DAW? DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is een type softwareprogramma voor het opnemen, mixen, bewerken en verwerken van digitale audio.…

Responses