Prefader Listen

prefader listen:

zie solo.

Prefader Listen
prefader listen

In een console is pre-fade luisteren een van de vele mogelijke manieren om de normale monitorsignaalrouting voor verschillende doeleinden te negeren. PFL stuurt over het algemeen een signaal naar de monitoruitgangen, ongeacht de instelling van de fader van dat kanaal, en dempt tegelijkertijd de andere kanalen. Met andere woorden, met PFL kun je een kanaal op solo zetten, zelfs als de fader helemaal naar beneden wordt getrokken. Merk op dat dit op de meeste consoles alleen van invloed is op monitoren en niet interfereert met de hoofd-, tape- of aux-uitgangen. 

Wat is Prefader Listen?

Prefader Listen wordt gebruikt om het niveau en de kwaliteit van een signaal te controleren voordat het aan de mix wordt toegevoegd door het te ‘faden’. Het is in de eerste plaats een uitzendfunctie, waardoor de operator de versterkingsregeling van de kanaalingang en de equalizer, indien nodig, kan aanpassen, zodat een signaal dat niet is gehoord tijdens de repetitie bij fade ongeveer het juiste niveau heeft en van acceptabele kwaliteit. in de mix ‘on air’. PFL kan ook worden gebruikt om een ​​externe bron vooraf te beluisteren om te controleren of het “veilig” is om te faden of om een ​​antwoord te horen op een vraag die wordt gesteld via een talkback- of cue-circuit.

Als de mixer is uitgerust met meters die zijn bedraad om de uitgang van de monitormodule te volgen, zullen deze het niveau van het pre-fadersignaal weergeven. Sommige mixers hebben een speciale meter voor PFL die alleen actief is als PFL is geselecteerd.

In een analoge stereomixer wordt het signaal in een monokanaal pas ‘stereo’ na de panpot, meestal na de fader; als de panpot voor de fader staat, moet een stereo fader worden gebruikt, wat de kosten verhoogt. Stereo PFL betekende ook extra kosten en werd daarom een ​​aantal jaren als een luxe beschouwd, waarbij de meeste stereomixers een mono PFL-bus hadden die een afgeleide mono-feed van alle stereokanalen gebruikte.

Oftewel, PFL stuurt over het algemeen een signaal naar de monitoruitgangen, ongeacht de instelling van de fader van dat kanaal, en dempt tegelijkertijd de andere kanalen. Met andere woorden, met PFL kun je een kanaal op solo zetten, zelfs als de fader helemaal naar beneden wordt getrokken.

 

Related Articles

Responses