Fader

fader:

Een apparaat met een weerstand die wordt gebruikt om de uitgangsspanning van een circuit of component te variëren. Ook bekend als een verzwakker, een versterking of volumeregeling, of een pot of potentiometer.

Afbeeldingsresultaat voor audio fader
fader

Wat is Fader?

Dit is de schuifregelaar op de mixer waarmee je het niveau van de muziek per kanaal regelt. Wordt gebruikt om een fade in te zetten. Het volume soepel langzaam te laten opkomen of verdwijnen.

De fader zou je ook wel de volumeknop van het kanaal kunnen noemen. Het is een schuif die bepaalt hoe hard de geluidsbron die op het kanaal is aangesloten uiteindelijk in de mix gaat klinken. De gain en EQ worden per kanaal niet vaak aangepast tijdens een optreden, maar met de faders kan elk lied geschoven worden om een zo mooi mogelijke mix te maken voor dat specifieke lied.

Een andere naam voor variabele verzwakker, volumeregeling of potentiometer. Het werkt net als een standaard potentiometer, maar in plaats van te draaien, schuift hij langs een recht pad. Faders worden het meest gebruikt op mengpanelen en grafische equalizers, waar het prettig is om zowel een gemakkelijke manier te hebben om het niveau omhoog en omlaag te bewegen, als om een ​​soort grafische weergave te bieden van de relatieve niveaus van veel kanalen. Faders zijn historisch ook op sommige synthesizers gebruikt als controllers voor verschillende parameters. De naam komt van de uitdrukking ‘vervagen’. Toen de faders eenmaal tot stand kwamen, werd het voor een ingenieur veel gemakkelijker om een ​​soepele fade-out uit te voeren.

Elke fader is voorzien van een schaal die de decibellen aangeeft van +10 tot onhoorbaar. Hoe groter de schaalverdeling hoe nauwkeuriger de controle en hoe verfijnder de technicus het muzikale materiaal van de verschillende kanalen kan mixen. Met een fader maak je handmatig een fade in (langzaam aanzwellend volume) en een fade-out (langzaam wegstervend geluid). Als het te bewerkelijk wordt om de verschillende faders tegelijk te bedienen wordt er een subgroep gemaakt van meerdere sporen, waarna met één fader het volume van die groep te regelen is.

 

Oftewel, een fader is een apparaat met een weerstand die wordt gebruikt om de uitgangsspanning van een circuit of component te variëren. Ook bekend als een verzwakker, een versterking of volumeregeling, of een pot of potentiometer.

Related Articles

Responses