Parallelle Compressie

Wat is Parellelle Compressie?

Parallelle compressie maakt gebruik van een send en return-instelling. Dit is vergelijkbaar met hoe je een signaal naar een effectprocessor zou sturen. Het is de combinatie van het droge signaal gemixed met een gecompressdee versie. In een parallelle opstelling kun je zwaardere compressie gebruiken om meer diepte uit het bronsignaal te halen. Omdat je nog steeds het droge signaal in de mix hebt, hoor je niet zoveel directe compressie.

De kunst van parallelle compressie speelt een grote rol in hoe moderne mixen zo vol en hard klinken. Het is niet noodzakelijk bedoeld voor alle genres van muziek. Compressie verplettert namelijk veel dynamiek als het overdreven wordt toegepast. Maar om een nummer zo luid mogelijk te maken zonder luidsprekers op te blazen, moet het zwaar worden gecompressed.

Als je een technicus bent die wil concurreren in de huidige markt, is standaard- en parallelle compressie een essentiële tool. Als je parallelle processing op de juiste manier gebruikt, krijg je een mooie dynamische mix die erg luid is. Zo kan je de hoeveelheid compressie op je master/mixbus verminderen.

parallelle compressie, producer
Hoe werkt dit in je DAW?

Net als bij de hardware-installatie, beginnen we met het droge kanaal. Wijs een interne bus-output toe vanaf de kanaal sends, voor dit voorbeeld gebruiken we bus één. Stel de output van de SEND in pre-fader-modus in op een éénheidsversterking, zodat deze werkt als een console-bus send, of zonder dat een pre-fader is ingeschakeld, kun je elk gewenst bedrag kiezen om te laten werken zoals de auxiliary send-setup. Opmerking: Niet elke console werkt in die exacte opstelling.

Vervolgens moet je een aux-kanaal binnen de DAW maken om de eerder genoemde hardware-instellingen na te bootsen, je wilt een mono-aux maken. Selecteer op de insert van het aux kanaal de compressor die je wil gebruiken en stel vervolgens de ingang van het hulpkanaal in op bus één.

Nu heb je het ongecomprimeerde signaal op kanaal één en de gecomprimeerde versie op kanaal twee. Mix ze samen om de hoeveelheid parallelle compressie te bereiken die nodig is om die bron in de mix te laten opvallen.

Met de vooruitgang van plug-ins in de afgelopen paar jaar en meer mensen die parallelle compressie gebruiken dan ooit tevoren, beginnen softwarebedrijven een ‘Mix’-knop in de plug-in te integreren. Met de mixknop kan je een mix van droog tot nat signaal hebben zonder dat er externe bussen worden gebruikt. Hoewel het een eenvoudigere instelling is en nog steeds geweldige parallelle compressie resultaten kan opleveren, geven veel van onze oude schoolingenieurs nog steeds de voorkeur aan het klassieke verzend- en retoursysteem. Ik denk dat je over het algemeen meer flexibiliteit hebt wanneer je de verzend- en retourinstellingen gebruikt in vergelijking met de mixparameter in een plug-in.

Voorbeelden

Drums

Een veelgebruikt gebruik voor parallelle compressie is op drums. Als je drums in een mix probeert temmen en compressie op elk kanaal invoegt, zul je waarschijnlijk alle dynamiek vernietigen en ze uiteindelijk heel klein laten klinken als alle andere instrumenten erover worden gespeeld.

Andere keren nadat je de compressie hebt toegepast, verhoog je de make-upversterking om de gain-reductie te compenseren, die uiteindelijk je mixbus uitblaast aan het begin van het mixproces en het opfrissen van de gain-staging voor de rest van het nummer.

Het gebruik van parallelle compressie op drums kan helpen om alle dynamiek van het originele bronmateriaal te behouden, maar voegt volume, diepte en kracht toe zonder de dynamiek te verpletteren of te veel make-up gain toe te voegen die de mixbus zal oversturen. Aangezien het volume dat wordt toegevoegd door de parallelle compressie afkomstig is van een zwaar gecomprimeerd signaal en naar smaak is gemengd in plaats van altijd op volledig volume, wordt niet zoveel piekvolume aan de mixbus toegevoegd als make-upversterking van de uitvoer van een compressor.

Vocals

Zang kan een van de moeilijkste dingen zijn om te laten zitten bovenop een luide mix. De meeste mix-engineers leggen de nadruk op het zo groot en luid mogelijk maken van de band. De zang is het laatste dat bovenop alles moet zijn toegevoegd. De meeste andere instrumenten in een opname hebben meerdere microfoons. Drums hebben meestal 10 plus, evenals alle elektronische drumlagen. Gitaren hebben twee of meer microfoons per track en daarna meerdere keren layers. Het is niet ongebruikelijk dat een pop- of rocknummer tegenwoordig meer dan honderd kanalen bevat in een project.

zang microfoon, parallelle compressie

Dan heb je de lead vocal, misschien twee of drie extra lagen heeft. Om nog maar te zwijgen over alle lagen harmonieën waar de lead bovenop moet zitten. In een moderne productie zullen technici meestal elke laag van harmonie verdrievoudigen. Dan is dat een extra zes tracks waar de lead mee moet concurreren. Parallelle compressie is hiervoor een hele goede tool.

 

Oftewel, Parallelle compressie maakt gebruik van een send en return-instelling. Dit is vergelijkbaar met hoe je een signaal naar een effectprocessor zou sturen. Het is de combinatie van het droge signaal gemixed met een gecompressdee versie.

Related Articles

Sidechain

Wat is Sidechain? Sidechain is een productietechniek die wordt gebruikt in een groot aantal muziekgenres. Het effect is hierbij geactiveerd door een andere audio kanaal.…

Responses