Sidechain

Wat is Sidechain?

Sidechain is een productietechniek die wordt gebruikt in een groot aantal muziekgenres. Het effect is hierbij geactiveerd door een andere audio kanaal. Met andere woorden, het gebruikt een alternatieve audiobron om een ​​processor te activeren. De alternatieve bron is ingesteld op een threshold, die bij overschrijding het effect activeert.

Als je net begint met muziekproductie, is de kans groot dat je de termen compressie en sidechaining hebt gehoord. Compressie is een van de meest populaire tools in zowel productie als live optredens. Dus of het nu house, pop of hiphopmuziek is, de kans is groot dat je favoriete nummers een soort compressie gebruiken om een zuivere mix te leveren. Over het algemeen werken de meeste compressoren onafhankelijk, waarbij ze zich richten op het regelen van de output van een enkel kanaal in jouw mix. Als je daarentegen Sidechaining of Sidechain Compression gebruikt, zorg je ervoor dat een bepaald geluid wordt gecomprimeerd ten opzichte van andere geluiden in jouw mix.

sidechain

Voorbeelden

Radio

Een van de meest voorkomende voorbeelden hiervan is wanneer radio-dj’s over achtergrondmuziek praten. Wanneer de DJ spreekt, wordt een limiter op de achtergrondmuziek geactiveerd door het audiosignaal van het DJ-praten. Hierdoor valt de muziek ver naar beneden, zodat deze het gesprek niet onderbreekt. Wanneer hij klaar is met praten, deactiveert de stilte op zijn nummer de limiter op de achtergrondmuziek en wordt deze opnieuw luider in de mix.

Sidechain SkillsUni Producer

EDM

Een andere veel voorkomende sidechain techniek is gebruikt in EDM. Vaak zetten producers sidechaincompressie op een bas van een EDM-track en laten deze door de kick worden getriggerd. Dit vermindert elke frequentie clash die kan optreden als je te veel lage frequenties in een geluid hebt wanneer de kick en bas tegelijkertijd afspelen.

Meestal wordt sidechain gebruikt met een compressor zoals deze twee voorbeelden waarbij de gain van één track moet worden verlaagd terwijl een andere wordt afgespeeld. Een populaire term hiervoor is ‘ducking’.

Hoewel ducking het meest voorkomt, hebben producers andere creatieve manieren bedacht om sidechain te gebruiken om een ​​bepaald geluid in de mix te bereiken. Hoe je het ook gebruikt, deze tool kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het mixen en masteren.

Vocal mixing

Bij een pop productie gebruiken sommige mixers graag een veel subtielere versie van sidechain. Hierdoor maak je ruimte vrij voor een lead vocal.

In dit voorbeeld zou je waarschijnlijk voor een lagere ratio en een snellere release willen gaan, zodat de concurrerende stukjes muziek steeds iets lichter worden, bijna onmerkbaar, en dan vrij snel terugkeren naar het volledige volume.

In plaats van je vocale track te gebruiken om een ​​compressor te activeren die over de hele muziekmix zit, kun je je richten op slechts een paar instrumenten die hard willen blijven tussen de zanglijnen, maar net buiten de spotlight stappen wanneer de zanger een ingang maakt. Met een snel genoeg release kun je zelfs je compressor zo instellen dat hij bepaalde noten of phrases loslaat.

Het doel van deze benadering is om de stem onbelemmerd te horen komen. Hier laat je de concurrerende elementen op een passend luid niveau daartussen. Dit kan zorgen voor een subtiel ander effect dan volumeautomatisering, omdat het volume daalt en de zwelling ademt met het ritme van de stem. Het klinkt soms een beetje verfijnder dan automatisering, en het is meestal ook iets minder vervelend.

oftewel, Sidechain is een productietechniek die wordt gebruikt in een groot aantal muziekgenres. Het effect is hierbij geactiveerd door een andere audio kanaal. Over het algemeen werken de meeste compressoren onafhankelijk, waarbij ze zich richten op het regelen van de output van een enkel kanaal in jouw mix. Als je daarentegen Sidechaining of Sidechain Compression gebruikt, zorg je ervoor dat een bepaald geluid wordt gecomprimeerd ten opzichte van andere geluiden in jouw mix.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…