Reverb

Wat is Reverb?

Als je een producer of gitarist bent, heb je ongetwijfeld ooit Reverb gebruikt. Als je dat niet hebt gedaan, dan weet je alsnog bijna zeker hoe het klinkt.

Reverb is een van de oudste audio-effecten en heeft als doel de natuurlijke ambiance van echte kamers en ruimtes na te bootsen. Dit voegt een gevoel van ‘ruimte’ aan geluiden. Het is een onmisbaar hulpmiddel bij het mixen van muziek en een belangrijk onderdeel van veel pedal boards bij gitaristen.

Producer, Reverb

Meeste gebruikte Reverb types

1. Room Reverb

Ons meest basis Reverb type is een Room. Een kamer is een ruimte met muren. Het is niet veel eenvoudiger dan dat. Jij leest dit artikel waarschijnlijk terwijl je nu in een kamer bevindt.

De kamers zijn er in vele soorten en maten. Je woonkamer is een kamer, de centrale ruimte van een kathedraal is een andere kamer en een ondergrondse parkeergarage – ook een kamer. Uw woonkamer is waarschijnlijk vrij klein met muren van hout en / of een gipsplaat. De kathedraal is waarschijnlijk behoorlijk groot en kan van marmer zijn. De parkeergarage is waarschijnlijk breed, met een laag plafond en gemaakt van beton. Wat je zult opvallen, is dat al deze ruimtes compleet anders klinken. Maar er zijn een paar overeenkomsten.

Er zit veel ‘imperfectie’ in het geluid van een kamer, maar het zijn precies die onvolkomenheden die ze dwingend kunnen maken. Laten we eerlijk zijn, wie heeft geen drums willen opnemen in een parkeergarage? En de akoestische gitaar van je vriend klinkt eigenlijk best goed in die woonkamer.

Kamers geven een natuurlijke kleur en levendigheid aan een geluid. Ze klinken ook als een meer intieme ruimte en kunnen de indruk wekken dat alle muziek recht voor je wordt gespeeld. Als we op zoek gaan naar een natuurlijk, persoonlijk, live geluid (een vrij algemeen doel in akoestische muziekstijlen zoals Folk en Jazz), is kamergalm een ​​goede keuze.

2. Hall Reverb

Ik zei dat kamers ontworpen zijn voor praktische doeleinden en niet met het doel van fantastisch geluid in gedachten. Wat als ik je zou vertellen dat er kamers zijn die precies zijn ontworpen met het doel van ongelofelijk geluid in het achterhoofd?

Concerthallen zijn ruimtes die zijn gewijd aan het genieten van muziek. Ze zijn speciaal gebouwd om minimalistische ruimtemodi, echo’s, ringen enz. te hebben en bedoeld om zo tonaal mogelijk te klinken (hoewel sommige zijn gebouwd om lagere frequenties te versterken om een orkest een grandioos geluid te geven). En vele zalen zijn gebouwd om het geluid te helpen uitdragen, daarom zijn veel zalen boogvormig.

Zalen zijn het geluid van klasse. Diamanten pailletten, Stradivarius-violen, een Fazioli-pianoforte en mogelijk Barbara Streisand zouden allemaal thuis zijn in een concertzaal. Die Folk-band waar ik het in het vorige alinea over had, niet zozeer. Het zijn de zout-van-aarde, homespun mensen die niet veel gebruik zien in het aantrekken van airs. Dus, ze zijn blij met Vibey Room Reverb. Celine Dion, ze houdt van een perfecte, weelderig klinkende hal.

3. Plate Reverb

En dit brengt ons bij een van de meest adembenemende nagalmgeluiden van allemaal: een metalen plaat die in een doos hangt.
Ok, dat is een beetje een understatement – het is meer dan dat. Er is ook een kleine driver en twee pick-ups. Ik heb echt het gevoel dat ik meer zou moeten zeggen, maar er valt niet veel meer te zeggen.

Er zijn enkele interessante eigenschappen om reverbs te plaatsten. Een metalen plaat is een tweedimensionale ruimte. In een driedimensionale ruimte zijn er discrete echo’s aan de voorzijde van de nagalmstaart en wanneer de nagalm wegstaart, neemt de echodichtheid toe. In een tweedimensionaal vel hebben de echo’s dezelfde dichtheid vanaf het begin van nagalm tot het einde.

Omdat de snelheid van het geluid veel sneller is in metaal dan in de lucht, hebben platen een hogere “echo” -densiteit. Deze twee factoren geven platen hun kenmerkende “zachte” galmstaarten. Ten slotte verbruiken de hogere frequentietonen hun energie veel sneller dan lagere tonen, terwijl lagere tonen eigenlijk langer duren om zich op te bouwen. Dit creëert het effect van hogere frequenties die aan de voorzijde van de nagalmstaart leven, terwijl lagere frequenties later uitkomen. Met andere woorden: metaal ziet er niet alleen glanzend uit, het klinkt ook glanzend.

Als je op zoek bent naar een aantal Reverb VST’s, kan je de beste hier vinden.

Related Articles

Responses