Plat (Flat)

plat (flat):

Frequentierespons in een audiosysteem dat een signaal reproduceert tussen 20 en 20.000 Hz (of tussen twee gespecificeerde frequenties) dat niet meer dan + 0r 3 dB varieert.

Wat is plat?

Er wordt gezegd dat het de meest representatieve / nauwkeurige audioweergave is, die relevant is voor het mixen en masteren van audio. Het wordt ‘flat’ genoemd omdat alle frequenties op dezelfde waarde worden gehouden, waardoor je het geluid hoort zoals het is opgenomen. 

Laten we een zeggen dat een vlak geluid is om aan te geven dat elk geluid dat via een monitorsysteem wordt afgespeeld, precies hetzelfde klinkt als de originele bron. Dat is een moeilijke, zo niet onmogelijke taak voor elk monitorsysteem. Als u bijvoorbeeld in een kamer naar een viool luistert, klinkt de intensiteit en het timbre van het instrument op elke luisterpositie in de kamer anders. Dus wie zal zeggen hoe de feitelijke bron zelfs klinkt? 

Laten we nu aannemen dat we het geluid van een paar stereomicrofoons die een muzikale uitvoering hebben vastgelegd, nauwkeurig willen reproduceren. Dat zou relatief eenvoudig moeten zijn. Vergelijk de grootte van de microfoonmembranen met de grootte van typische luidsprekercomponenten. Het is duidelijk dat er geen eenvoudige één-op-één-relatie is tussen het apparaat dat de opname heeft vastgelegd (microfoon) en het afspeelapparaat (luidspreker). 

Type sound singature

Hoewel het niet zo klinkt, is een platte geluidssignatuur erg populair, vooral onder audiofielen. Het woord plat beschrijft het misschien niet goed  maar het platte geluid betekent eigenlijk iets goeds. Deze geluidssignatuur wordt plat genoemd omdat de lage, midden- en hoge frequenties die op één regel zijn geplaatst, in principe altijd op hetzelfde niveau zijn. Geen van hen is significant meer belicht of benadrukt in vergelijking met de andere en daarom lijkt het op de platte lijn (ook bekend als vlakke frequentierespons).

Platte geluidssignatuur wordt gekenmerkt als natuurlijk klinkend en, aangezien het natuurlijke geluid erg populair is in de moderne wereld, proberen steeds meer bekende fabrikanten om de koptelefoon en luidsprekers te maken die net zo zullen klinken als de originele studio-opname. 

Helaas is dit niet mogelijk, althans niet helemaal omdat elke luidspreker en elk koptelefoonmodel zijn eigen speciale eigenschap heeft die niet volledig kan worden geëlimineerd. Dit is waarom ze allemaal anders klinken. Nou, de waarheid is dat je iets met luidsprekers kunt doen om ze neutraal te laten klinken, je kunt luidsprekers van verschillende vormen en afmetingen gebruiken en ze plaatsen in overeenstemming met de akoestiek van je kamer. Je kunt echter niet veel doen aan de geluidssignatuur van de hoofdtelefoon.

 

Oftewel, Plat is een frequentierespons in een audiosysteem dat een signaal reproduceert tussen 20 en 20.000 Hz (of tussen twee gespecificeerde frequenties) dat niet meer dan + 0r 3 dB varieert.

Plat, muziek produceren
 

Related Articles

Responses