Fasering (Phasing)

fasering (phasing):

Een effect gecreëerd door een signaal in tweeën te splitsen en een van de signaalgedeeltes te timen.

Afbeeldingsresultaat voor fasering

Fasering in audio is de timing van de positieve en negatieve waarden van een golfvorm in relatie tot de amplitude van frequenties. Bij muziekproductie kan dit veel gevolgen hebben voor de elementen in een nummer, geluidseffect of welke audio dan ook.

Het is iets dat een goede mix kan maken of breken en het kan zelfs leiden tot meer werk later als je EQ gebruikt als je faseringsproblemen wilt proberen op te lossen.

De reden dat het tot meer werk kan leiden of iets kan verpesten als er niets wordt gedaan, is dat bepaalde frequenties ofwel worden versterkt of verlaagd vanwege de timing van de golfvorm van elke track op een bepaald moment.

Omdat de fase van een golfvorm uit positieve en negatieve frequentiewaarden bestaat, kunnen deze leiden tot fase-annulering wanneer ze niet op één lijn liggen.

fasering problemen zoeken

De eerste stap is om fasering problemen te zoeken.

 1. Stereobronnen (piano, drum overhead, enz.) Zijn een van de meest waarschijnlijke gebieden waar u faseproblemen zult tegenkomen. Dit komt omdat de microfoons op enigszins verschillende tijdstippen vergelijkbare maar enigszins andere informatie ontvangen. Dit is echter eenvoudig corrigeerbaar door de microfoonposities aan te passen voordat u gaat opnemen.
 2. Meerdere microfoons op één bron. Een veel voorkomende boosdoener hier zijn snare drums en bas.

 

 1. Parallelle verwerking, zoals vocale verdubbeling en parallelle compressie. Soms kunnen deze trucjes resulteren in oneven faseverhoudingen met de originele bron als de vertragingstijd tussen de originele en de verwerkte bron niet wordt gecompenseerd voor.
 2. Als je meerdere gelijkaardige geluiden tegelijk wilt lassen, kun je faseverschillen induceren omdat de samples / synths enigszins van elkaar verschillen.
 3. Plaats bij twijfel een fasemeter op uw submixbussen of masterbus. Deze handige meters laten u zien hoe ver uit fase uw linker- en rechtersignalen echt zijn.

Fasering problemen oplossen

 1. Als je dichtbij een bron zoekt met twee of meer microfoons, maar er klinkt iets uit, pas je de microfoonpositie enigszins aan. Meestal moet je de capsule minder dan een centimeter verplaatsen! Als iemand anders de microfoon beweegt terwijl je luistert, helpt dat ook altijd.
 2. Voor stereotracks, moet je de 3-1-regel volgen (ervan uitgaande dat je nog steeds opneemt). Deze regel stelt dat je voor elke voetrug uit een bron, je stereomicrofoons nog eens drie voet moet spreiden.
 3. Als je een bron hebt opgenomen in twee totaal verschillende hoeken (bijvoorbeeld boven en onder), heb je mogelijk twee opnames die bijna 180 graden uit fase zijn. Probeer in deze situaties de fase van een nummer om te slaan.

 

 1. Soms werkt de flip-over met polariteit niet helemaal perfect. Het kan een probleem oplossen, maar op een andere manier nog steeds een licht gefaseerd geluid produceren. Om deze situaties te verhelpen, is een faserotatie een betere optie. Met een polariteitsschakelaar kun je kiezen tussen 0 en 180 graden, een faserotatie geeft je een volledige 360 ​​graden aanpassing voor perfect kiezen in de faserelatie.
 2. Een andere optie is om heel nauw in te zoomen op je tracks, zodat je individueel opgenomen samples ziet. Als je constant ziet dat de ene track positief wordt terwijl de andere negatief is, duw je de tracks een beetje naar de rij om bij de andere te komen.
 3. In gevallen waarin je parallelle verwerking gebruikt en je problemen met de fase hoort wanneer je de tracks op solo zet, heb je een vertraging nodig. Hoewel bijna elke plug-in een juiste vertragingscompensatie moet hebben, doen ze dat niet allemaal. Je kunt een gespecialiseerde plug-in toevoegen om de oorspronkelijke bron te vertragen, of je kunt gewoon raden en controleren met de duwmethode hierboven.

oftewel, In de kern is fase gewoon het verschil in tijd versus amplitude tussen twee bronnen. De eenvoudigste manier om dit te visualiseren is door de eenvoudigste golfvorm, een sinusgolf, weer te geven.

Related Articles

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Responses