Weerkaatsingstijd (Reverberation Time)

Weerkaatsingstijd (reverberation time):

Hoe lang het duurt voordat een geluid wegsterft. Per definitie: de tijd die nodig is om een ​​geluid te laten afnemen tot éénmiljoenste van zijn oorspronkelijke intensiteit, of 60 dBSPL. Ook wel genoemd decay time.

Afbeeldingsresultaat voor weerkaatsingstijd
Weerkaatsingstijd (reverberation time)

Wat is weerkaatsingstijd?

De weerkaatsingstijd is de tijd die nodig is om het geluid te laten “wegsterven” of weg te sterven in een afgesloten ruimte. Geluid in een kamer zal herhaaldelijk weerkaatsen op oppervlakken zoals de vloer, muren, plafond, ramen of tafels.

Wanneer deze reflecties zich vermengen, wordt een fenomeen gecreëerd dat bekend staat als nagalm. Weerkaatsing vermindert wanneer de reflecties oppervlakken raken die geluid kunnen absorberen, zoals gordijnen, stoelen en zelfs mensen.

Algemeen kun je stellen dat het geluid in grotere ruimtes langer blijft hangen dan in kleinere ruimtes. In de geluidsleer wordt dit uitgedrukt in de nagalmtijd van een ruimte. De nagalmtijd is gedefinieerd als de tijd die nodig is om een geluidssignaal 60 dB in sterkte te laten dalen.

Een ruimte met sterk reflecterende (harde) wanden en plafond heeft doorgaans een grotere nagalmtijd dan dezelfde ruimte voorzien van gordijnen, dikke vloerbedekking en zacht plafond. De nagalmtijd voor grotere ruimtes is groter dan die van kleinere ruimtes.

Afhankelijk van de functie van een ruimte is een bepaalde nagalmtijd gewenst. Voor klassieke muziek geldt een nagalmtijd van rond de 2,0 s als ideaal. Voor ruimtes waar veel gesproken moet worden zoals een klaslokaal is een nagalmtijd van 1,0 s eigenlijk al te veel.

Weerkaatsingstijd van een kamer

De weerkaatsingstijd van een kamer of ruimte wordt gedefinieerd als de tijd die het duurt voordat het geluid wegsterft met 60 dB. Als het geluid in een kamer bijvoorbeeld 10 seconden nodig heeft om te vervallen van 100 dB naar 40 dB, is de nagalmtijd 10 seconden. Dit kan ook worden geschreven als de T 60- tijd.

Het is echter vaak erg moeilijk om de tijd van de T 60 nauwkeurig te meten, omdat het misschien niet mogelijk is om een ​​geluidsniveau te genereren dat consistent en stabiel genoeg is, vooral in grote kamers of ruimtes.

Om dit probleem te omzeilen, is het gebruikelijker om de T 20  en T 30 keer te meten en deze vervolgens te vermenigvuldigen met respectievelijk 3 en 2 om de totale T 60- tijd te verkrijgen .

De  waarden van de T 20  en T 30 worden gewoonlijk “late nagalmtijden” genoemd, aangezien ze worden gemeten gedurende korte tijd nadat de ruisbron is uitgeschakeld of is beëindigd.

Related Articles

Responses