Echovrije Kamer (Dode Kamer) (Anechoic Chamber)

echovrije kamer (dode kamer) (anechoic chamber)

ruimte die alle gereflecteerd geluid voorkomt door de geluidsgolven te absorberen.

Afbeeldingsresultaat voor echovrije kamer
echovrije kamer (dode kamer) (anechoic chamber)

Wat is een echovrije kamer?

Een echovrije kamer is een kamer met speciale muren die zoveel mogelijk geluid absorberen. Anechoic betekent “zonder echo’s”. Soms rust de hele kamer zelfs op schokdempers, waardoor trillingen van de rest van het gebouw of van buitenaf worden genegeerd.

Het materiaal dat de wanden van een echoloze kamer bedekt, maakt gebruik van wigvormige panelen om zoveel mogelijk audio-energie af te voeren voordat het weerkaatst. Hun speciale vorm reflecteert energie in de top van de wig en verdrijft het als trillingen in het materiaal in plaats van in de lucht. Anechoïsche kamers worden vaak gebruikt voor het testen van microfoons, het meten van de precieze akoestische eigenschappen van verschillende instrumenten, het bepalen van precies hoeveel energie wordt overgedragen in elektro akoestische apparaten en het uitvoeren van delicate psycho akoestische experimenten

Onderzoek in Echovrije kamer

Onderzoek in de dode kamer naar de specifieke manieren waarop het menselijk hoofd geluidsenergie reflecteert, heeft geleid tot de ontwikkeling van luidsprekers die virtueel geluid rond de luisteraar projecteren. Deze luidsprekers benutten de manier waarop we geluid horen om ons te laten denken dat het uit de ene richting komt terwijl het echt uit een andere richting komt.

Oftewel, Een echovrije kamer is een kamer die compleet geïsoleerd is voor geluiden van buitenaf en absorbeert geluiden die van binnen uit komen. De gigantische wiggen binnenin de kamer zijn de meest technologisch geavanceerde geluidsabsorbers die er zijn.

Related Articles

Responses