Eigentones

eigentones:

De resonantie van geluid op bepaalde frequenties in een akoestische ruimte. Kan ongewenste verkleuring aan het geluid toevoegen. Meer algemeen bekend als room modes.

Afbeeldingsresultaat voor eigentones
eigentones

Wat is Eigentones

In de akoestiek is het een fenomeen dat een eigentoon wordt genoemd . Dit is de fundamentele frequentie waarop een ruimte van nature resoneert. Je hebt het misschien in bepaalde kamers opgemerkt terwijl je spreekt. Plots lijkt een woord dat je op een bepaalde toonhoogte zegt om je heen te weerklinken. De hele kamer lijkt te neuriën met het woord dat je net zei. Je neuriet die noot en hij doet het weer. Je hebt de achtentoon van de kamer ontdekt.

Resonantie

We maken gebruik van die eigentoon wanneer we een beeld of een verhaal delen of een ervaring creëren   die moeiteloos viraal gaat; wanneer een product of dienst het handelswaar overstijgt. Wanneer de feedback uit het niets losbarst, hebben we een achttal in onze gemeenschap, team of markt getroffen. We praten over iets dat bij ons resoneert. Die resonantie is de eigentoon die je voelt. Het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt, is het de krachtigste kracht in het bedrijfsleven, de politiek of de menselijke cultuur.

De wetenschap van akoestiek laat ons zien hoe de afmetingen van een kamer een ‘natuurlijke’ frequentie hebben die een functie is van de grootte en vorm. Wanneer je een bepaalde noot spreekt of zingt, pikt de vorm van de kamer het op als het lichaam van een gigantische gitaar of cello en resoneert ermee. Het is niet als een echo. Voorbij een korte resonantie sterft het versterkte geluid zodra u stopt met praten of neuriën. Het is strikt genomen ook geen versterking. Het is niet zo veel luider als wel omhullend. De hele luchtruimte in de kamer trilt op de frequentie die je zojuist hebt uitgesproken.

Related Articles

Responses