Helmholtz Absorber

Helmholtz absorber:

Een Helmholtz absorber is een resonator ontworpen om specifieke frequenties te absorberen afhankelijk van grootte, vorm en ingesloten volume lucht. Het ingesloten volume lucht wordt via een nauwe opening of nek verbonden met de lucht in de kamer. Wanneer resonante frequenties de hals van de behuizing bereiken, annuleert de lucht binnen die frequenties. Ook wel genoemd Helmholtz resonator.

afbeeldingsresultaat voor Helmholtz absorber

Wat is een Helmholtz absorber?

Een belangrijk type resonator met zeer verschillende akoestische eigenschappen is de Helmholtz resonator, genoemd naar de Duitse natuurkundige Hermann von Helmholzt. In wezen een holle bol met een korte, kleine diameter hals, een Helmholtz resonator een enkele geïsoleerde resonantie frequentie en geen andere resonanties beneden ongeveer 10 keer die frequentie.

Bij de Helmholtz-resonantie vibreert een hoeveelheid lucht in en nabij het open gat vanwege de ‘veerkracht’ van de lucht binnenin. Een bekend voorbeeld is een lege fles, de lucht binnenin trilt als je over de bovenkant blaast, zoals te zien is in het diagram links. 

Een Helmholzt-resonator is een massa-veersysteem, vergelijkbaar met een paneel- of membraanresonator.
Het systeem is gebaseerd op een massa die in resonantie trilt op een veer.
De verhouding tussen de massa en de dynamische stijfheid van deze veer bepaalt de resonantiefrequentie.
De luchtlaag in de holte werkt als een veer met een zekere dynamische stijfheid die voornamelijk wordt bepaald door het volume.
Hoe groter het volume, hoe zwakker de veer wordt (verlaging van de resonantiefrequentie) en vice versa.

 

Oftewel, Een Helmholtz Absorber is een resonator ontworpen om specifieke frequenties te absorberen afhankelijk van grootte, vorm en ingesloten volume lucht. Het ingesloten volume lucht wordt via een nauwe opening of nek verbonden met de lucht in de kamer. Bij de Helmholtz-resonantie vibreert een hoeveelheid lucht in en nabij het open gat vanwege de ‘veerkracht’ van de lucht binnenin. Een bekend voorbeeld is een lege fles, de lucht binnenin trilt als je over de bovenkant blaast, zoals te zien is in het diagram links.

Related Articles

Responses