5 mix fouten en hoe vermijd je deze?

Mix fouten | Blog SkillsUni

Mix fouten die ook wij hebben gemaakt.

Hieronder hebben we 5 mix fouten voor je die veel beginnende producers ervaren tijdens het produceren en mixen van hun muziek (en we moeten toegeven, ook wij hebben ze allemaal zelf gemaakt).

Mix fouten SkillsUni

Soms kom je er pas achter dat je mix fouten gemaakt hebt wanneer de mix klaar is. Er mist een bepaalde energie/drive of een bepaalde elementen is net wat teveel of te weinig aanwezig. Dit kan aan een aantal zaken liggen:

  • Geen gebruik van ruimte, stereobeeld (panning/imaging)
  • Teveel of te weinig gebruik van effecten/plugins
  • Geen intentie/doel hebben met een mix
  • Botsende frequenties die niet goed op elkaar afgestemd zijn
  • Instrumenten teveel in “solo” mixen

Laten we deze mix fouten 1 voor 1 gaan bekijken:

Geen intentie/doel hebben met een mix

Mixen is enorm subjectief. We kunnen dus ook niet echt over ‘mix fouten’ spreken. In principe is niks goed of fout. Je moet voor jezelf beslissen wat jouw mix “goed” zal maken voordat je kunt beginnen met werken richting het einddoel wat je wil bereiken.

Als je niet weet wat je wilt horen en bereiken met een mix, tast je in het duister en zullen je mixen vaak niet geweldig zijn.

Bepaal daarom altijd welke elementen je uit een mix wil laten springen en waarom. Als je mixt met een visie krijg je vaker betere resultaten en maak je minder mix fouten.

Het hebben van een richting maakt het hele proces veel sneller en gemakkelijker. Dus pak een notitieblok en schrijf wat ideeën over het nummer terwijl je naar de demo en de onbewerkte tracks luistert. Vanaf hier heb je een goed idee waarmee je kan beginnen.

Teveel of te weinig gebruik van effecten/plugins

Mix fouten teveel of te weinig effecten en plugins SkillsUni

Een beginnend producer probeert zijn mix “speciaal” te maken door op elke track een EQ en compressor te zetten. Een ervaren mixer zal daarentegen de beste mix krijgen met de minste hoeveelheid bewerking en probeert de hoeveelheid van effecten te verminderen.

Zo blijft hij meer trouw aan de originele productie en voorkomt hij veel mix fouten. Tenzij een ervaren mixer een meer creatieve beslissing neemt.

Ja, effecten zijn cool en ze klinken geweldig. En er zijn letterlijk duizenden verschillende effecten. Dat is precies waarom veel beginners mix fouten maken, omdat ze op veel te veel sporen effecten gebruiken.

Mixen is net als koken, elke kok zal je vertellen dat maar weinig gerechten worden verbeterd door tientallen verschillende smaken eraan toe te voegen. Hetzelfde geldt voor effecten.

Als je een effect gebruikt, doe dat met een reden en een visie/idee zoals in het eerste punt is omschreven. Één van de mix fouten die je kunt maken is dan ook dat je je niet meer concentreert op het in balans brengen van de geluiden.

Instrumenten in “solo” mixen

Mix fouten die je makkelijk kunt voorkomen is door niet langer meer instrumenten in solo te mixen. Het is een moeilijke gewoonte om af te leren. De Solo-knop is ZEER handig maar om solo te mixen (specifiek met een EQ) zal vaak meer vernietigen dan verbeteren.

Al je sporen worden gecombineerd tot een stereo mix. Wat ze op zichzelf klinken, heeft echt niets te maken met hoe ze in de mix zullen klinken. Een aantal dingen die je hierbij kan tegenkomen zijn:

  • Een kick-drum die in solo geweldig klinkt maar in een complete mix volledig wegvalt en niet goed doorkomt.
  • Een bass die lekker vol is en veel laag heeft maar in de mix modderig en dreunend klinkt.
  • De lead zang die misschien perfect klinkt als je het solo hoort, maar als je vervolgens met de hele mix geen woord begrijpt van wat er wordt gezegd.

Het ultieme doel

Mix fouten solo mixen SkillsUni

Uit eigen ervaring heb ik wel eens meegemaakt dat een instrument in solo heel dun klinkt maar in de mix perfect werkte. De mix is het ultieme doel. Je neemt beslissingen met als doel om de mix geweldig te laten klinken, niet de individuele tracks.

De beste manier om dit te doen, is door simpel gezegd zo weinig mogelijk op de solo-knop te drukken. Als je met de drums bezig bent, luister dan naar alle drums samen. EQ de kickdrum terwijl je naar alle andere drumtracks luistert. Het draait allemaal om context.

Mix je tracks zoveel mogelijk terwijl je naar alle andere instrumenten luistert. Het zal je dwingen om beslissingen te nemen die de mix alleen maar beter zullen maken, niet het individuele spoor.

Botsende frequenties die niet goed op elkaar afgestemd zijn

Een van de grootste mix fouten die je kunt maken bij het produceren is toestaan dat instrumenten binnen de mix elkaar in de weg gaan zitten. De key is om alles zijn eigen plek te geven. De voornaamste tool die je hierbij kan gebruiken is een EQ.

Met deze VST kan je bepaalde frequenties uit een instrument weghalen of toevoegen. Wat je snel zal tegenkomen bij het mixen is dat een aantal instrumenten in hetzelfde frequentiegebied zitten.

Daarom is het goed om te weten welke instrumenten dit zijn en hoe je deze goed op elkaar af kan stemmen zodat ze hun eigen plek en ruimte krijgen, hierdoor komen geluiden beter door in een mix en voorkom je weer één van de mix fouten.

Geen gebruik van ruimte, stereobeeld (panning/imaging)

Een van de eenvoudigste manieren om heldere, ruim klinkende mixen te creëren is het juiste gebruik van panning/stereo imaging. Dit niet doen kan op zich al gezien worden als meerdere mix fouten.

Hieronder staan enkele voorbeelden die je kunt volgen bij het pannen van tracks, met wat extra informatie over hoe je het meeste uit het stereospectrum kunt halen.

Drums

Voor de drums houdt je de kick en snare altijd in mono. De rest qua percussie, overheads probeer je altijd een eigen plaats te geven door middel van panning link & rechts.

Tegenwoordig zijn drums bij o.a. EDM en Pop vaak sample based, probeer deze zo realistisch mogelijk te laten klinken door ze als een echt drumstel te pannen.

Bass

De bass houdt je ook altijd mono, omdat de kick, snare en bass vaak de basis en fundering zijn van een track, net als dit bij een huis het geval is. Bij gitaren dupliceer je het spoor en pan je ze beide volledig link en rechts.

De gitaren zijn heel dominant in het middenfrequentie gebied aanwezig dat je ze altijd uit de buurt van de vocals moet proberen te halen, en volledig link-rechts panning is daarbij de oplossing.

Synths

Synths en keys probeer je door middel van stereo-imaging plugins altijd wat breder te trekken, de ene meer dan de ander. Ook deze instrumenten zijn vaak aanwezig in hetzelfde frequentiegebied als vocalen.

Het kan gebeuren dat daardoor het ene minder goed doorkomt in de mix dan de ander of dat vocals wegvallen, door deze methode creëer meer ruimte.

Vocalen

Mix fouten panning SkillsUni

Voor vocalen zijn er verschillende manieren om dit te benaderen, maar de lead vocal komt mono vaak het beste tot haar recht. Probeer Ad-libs altijd een beetje rond de lead vocal te mixen zodat deze wel goed hoorbaar zijn maar de lead vocal niet in de weg zitten.

Bij back-up vocals is het vaak weer een heel ander verhaal. Met pop muziek is het gebruikelijk om tientallen lagen van vocal harmonies te gebruiken, plaats deze als lagen overal in het stereoveld op een andere plek.

Een techniek die je kunt gebruiken, is om back-up vocalen 100% breed te zetten en ze volledig uit te spreiden tijdens de refreinen, zo krijg je een grotere impact en springt het refrein er echt uit vergeleken met coupletten.

Conclusie

Lees deze onderdelen goed door en neem een project dat je al hebt gemixed en begin opnieuw vanaf scratch. Breng een uur in een weekend door, en probeer aan de hand van deze stappen je mix opnieuw op te bouwen.

Probeer te experimenteren en haal eruit wat je denkt dat voor jouw muziek een versterking kan zijn. Je kan op deze manier tot nieuwe inzichten komen, mix fouten verhelpen en hopelijk je mix skills naar een volgend niveau tillen.

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!