Scheidingsnetwerk (Crossover Network)

scheidingsnetwerk (crossover network):

Een elektronisch apparaat dat het audiospectrum verdeelt in afzonderlijke frequentie bereiken (laag, hoog en / of midden) voordat ze worden verzonden naar gespecialiseerde luidsprekers zoals de woofer (s) en tweeter (s).

Afbeeldingsresultaat voor scheidingsnetwerk
scheidingsnetwerk (crossover network)

Wat is een Scheidingsnetwerk?

Een crossover netwerk scheidt van een audio signaal in meerdere frequentiebanden. Dit wordt gedaan om te optimaliseren welke frequenties naar meerdere luidsprekerdrivers worden gestuurd , bijvoorbeeld een woofer voor lage frequenties en een tweeter voor hoge frequenties. (Het is moeilijk voor één driver om geluidsgolven nauwkeurig weer te geven over de gehele frequentie van 20 Hz tot 20 kHz bereik van het menselijk gehoor. Door het frequentiebereik op te splitsen in meerdere banden met een crossover, elk toegewijd aan hun eigen driver, kan de luidspreker efficiënter full-range audio reproduceren met een betere getrouwheid. Dit vereist een crossover-netwerk om de elektrische audio te verdelen in een hoogfrequent deel en een laagfrequent deel voordat de signalen de stuurprogramma’s bereiken.

De frequentie waarop het geluid wordt verdeeld, wordt de crossover frequentie . Normaal gesproken, wanneer een crossover-netwerk wordt gebruikt in een luidsprekerbehuizing, wordt een crossover-frequentie gekozen die de tweeter beschermt, waardoor deze alleen die frequenties kan produceren die hij het beste kan reproduceren, en waardoor zowel de respons als het dekkingspatroon van de woofer goed kunnen worden gemengd met de tweeter.

Oftewel, In de eenvoudigste bewoordingen is een crossover een filter. Het is zijn taak om bepaalde frequenties toe te staan ​​of te voorkomen, en indien nodig EQ en fase-aanpassing te bieden. Dit signaal “verkeersagent” is nodig zodat je bijvoorbeeld niet het volledige bereik signaal naar je tweeter gaat. Het vormt ook het geluid om de natuurlijke kenmerken van elke driver te helpen compenseren.

Related Articles

Responses