Haas Effect

Haas effect:

zie precedence effect.

Afbeeldingsresultaat voor Haas effect
Haas effect

Het Haas-effect is een psycho-akoestisch fenomeen. ​​Ook bekend als het ‘prioriteitseffect’, stelt de wet dat wanneer het ene geluid wordt gevolgd door het andere met een vertragingstijd van ongeveer 40 ms of minder (lager dan bij mensen). echodrempel), worden de twee waargenomen als een enkel geluid.

Dit heeft betrekking op hoe we ruimtelijke locatie bepalen door geluid. Omdat twee geluiden met een zeer korte vertraging ertussen als één worden waargenomen, wordt de ruimtelijke locatie bepaald door het eerst gehoorde, dominante geluid, ongeacht waar de tweede kwam.

Het Haas-effect in audio

Als je op zoek bent naar interessante trucs om aan je mixarsenaal toe te voegen, kun je experimenteren met het Haas-effect. Zeer korte vertragingstijden creëren die deel uitmaken van het Haas-effect ruimtelijkheid, terwijl langere vertragingen ons duidelijke herhalingen en een groter gevoel van directionaliteit geven.

Over het algemeen zijn we sterk afhankelijk van panning om richting te geven aan onze mixen. Maar terwijl panpotten het volume  regelen  dat naar elk kanaal gaat, regelt het gebruik van delay natuurlijk de  timing  van elk kanaal. Als mensen zijn we afhankelijk van zowel de intensiteit als de timing om geluid waar te nemen , dus profiteren van het Haas-effect kan behoorlijk goede resultaten opleveren.

Related Articles

Flanging

flanging: Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in…

Responses