Doppler Effect

Doppler effect:

De waargenomen toename of afname van de frequentie als geluidsbron komt dichter bij of verder van de luisteraar.

Afbeeldingsresultaat voor Doppler effect
Doppler effect

Doppler effect wat is dat?

Het Doppler effect (of de Doppler-verschuiving) is de verandering in frequentie of golflengte van een golf ten opzichte van de waarnemer die beweegt ten opzichte van de golfbron. Het effect dankt zijn naam aan de Oostenrijkse natuurkundige Christian Doppler, die het fenomeen in 1842 beschreef. Een bekend voorbeeld van Dopplerverschuiving is de verandering van toonhoogte die je hoort wanneer een voertuig met claxon nadert en van je aftrekt. Vergeleken met de uitgezonden frequentie is de ontvangen frequentie hoger tijdens de nadering. Het is identiek op het moment van voorbijgaan en lager tijdens de recessie.

Met het Doppler-effect kunt u nieuwe dimensies van geluid en beweging verkennen. Het is mogelijk om de illusie te wekken dat je door de ruimte reist of de haast van een passerende trein. Bovendien regelt u met Doppler de frequentiewijziging, snelheid en afstand tot uw sonische bron met uiterste nauwkeurigheid. Een van de vrij oude software-plug-in-eenheden, maar tegelijkertijd heel gemakkelijk te gebruiken, is absoluut Doppler van Waves-audio. In de volgende tutorial zal ik proberen de plug-in te introduceren en enkele praktische voorbeelden te laten zien.

Oftewel, Het Doppler effect is de verandering in frequentie of golflengte van een golf ten opzichte van de waarnemer die beweegt ten opzichte van de golfbron. De waargenomen toename of afname van de frequentie als geluidsbron komt dichter bij of verder van de luisteraar.

Related Articles

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Responses