Flanging

flanging:

Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in een gemoduleerd kamfiltereffect, wat een modulerend timbre tot gevolg heeft.

Flanging is een audioproces dat twee kopieën van hetzelfde effect combineert, waarbij de tweede iets wordt vertraagd, om een wervelend effect te produceren. Het proces is ontstaan voordat digitale effectboxen en computerbewerkingen beschikbaar waren

producer, flanging

De term flanger dateert uit de jaren zestig. Toen geluidstechnici werkten met bandopnameapparaten. Ze drukten op iets wat de toevoerhaspelflens wordt genoemd om de tape te vertragen. Het heette tape flanging

Een flanger neemt het originele signaal en voegt het voor onbepaalde tijd weer toe aan zichzelf. Dit zorgt voor een gelijk aantal inkepingen in het hele audio-item. Theoretisch zullen deze herhalingen voor altijd doorgaan.

Flanging is eigenlijk dichterbij een chorus-effect dan bij een gewoon delay-effect.

Verschil flanging en chorus

De flanger en chorus zijn beide modulatie-effecten die delay op een vergelijkbare manier gebruiken. Een belangrijk verschil tussen chorus en flanger is dat de flanger kortere delaytijden gebruikt dan een chorus. De iets langere vertragingstijden die voor het chorus-effect worden gebruikt, resulteren niet in dezelfde kamfilterresultaten als bij flanging.

Een ander verschil is dat de chorus is tegenstelling tot een flanger geen regeneratie heeft. Door de delaytijden enigszins te moduleren, wordt ook de toonhoogte enigszins gemoduleerd, wat suggereert dat het geluid van twee of meer instrumenten of stemmen die dezelfde toonhoogte klinken heel lichtjes van elkaar worden ontstemt.

mixing console, flanging

Hoe gebruik je een flanger

Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet gek wordt van het flanger-effect. Ontspan, begin klein en voeg het toe totdat het goed klinkt. De beste manier om met flanging te beginnen, is door een flanger-plug-in te downloaden, er zijn veel gratis plug-ins die je kunt gebruiken om het effect te testen. Als je dan serieuzer wilt worden, kun je er een kopen.

oftewel, Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in een gemoduleerd kamfiltereffect, wat een modulerend timbre tot gevolg heeft.

Related Articles

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Phaser

Wat is een Phaser? Een van de eerste ‘geavanceerde’ effecten die populair werden toen pedalen met gitaareffecten een ding werden, waren verschillende soorten filters. Frequentiefilters…

Responses