Flanger

Wat is een Flanger?

Klassieke oorbeelden van het flanger effect zijn te vinden in rock. Waaronder de intro-gitaar op Rush’s ‘Spirit of Radio’ en de openingsriff van Heart’s ‘Barracuda’. De kans is groot dat iedereen die lang genoeg gitaarpedalen verzamelt, ten minste één flanger-pedaal in zijn bezit zal hebben. En als je een muziekproducer bent herken je het geluid vast en zeker.

flanger, koptelefoon en laptop
 

Hoe werkt dit?

Kort gezegd, of het nu digitaal of analoog is, het effect is gecreëerd door twee identieke audiosignalen te pakken, een vertraging aan te brengen op één signaal en de vertragings- tijd enigszins te variëren. Het combineren van twee identieke audiosporen met een kleine tijdsvertraging ertussen resulteert in een interferentiepatroon waarbij het volumeniveau van sommige frequenties kan zijn verlaagd terwijl het volume van andere frequenties is verhoogd. Flangers creëren een veel complexere harmonische reactie in het signaal dan een phaser, wat resulteert in een meer verzadigd en dramatisch geluid. Luister naar de openingsriff van Eddie Van Halen op “Unchained” voor een geweldig voorbeeld van het jet-plane-achtige effect van de flanger.

Wanneer dit visueel wordt weergegeven, wordt dit weergegeven als een reeks pieken en inkepingen die op een kam lijken. Hierdoor is de naam “kamfiltering” ontstaan. Omdat de vertragingstijd voortdurend wordt gevarieerd (of geveegd), krijgen we een geveegd kamfilter en dat horen we nu – vertrouwde continue verandering in het timbre (de harmonische inhoud van het geluid) dat we herkennen als flanging.

Maar de sleutel tot het klassieke Flanging is het hebben van een LFO-oscillator met lage frequentie-gepatcht om het vertragingscircuit te besturen, ingesteld om periodiek de vertragingstijd te moduleren. Dit zal de vertragingstijd boven en onder de initiële vertragingstijdinstelling (ofwel vast of ingesteld door de gebruiker op het voorpaneel) geleidelijk verhogen en verlagen. Terwijl de vertragingstijd heen en weer wordt geveegd, worden de inkepingen periodiek verplaatst en de kam-gefilterde toon verschuift natuurlijk met de veranderende ingekeepte frequenties, waardoor het typische Flanging-effect wordt gecreëerd.

Flanging op de ouderwetse manier

Voordat iemand een pedaal had gebouwd met de naam flanger, was al geruime tijd geëxperimenteerd met het effect in opnamestudio’s.

Een beroemd en onmiskenbaar voorbeeld is in “Gypsy Eyes” van het album Electric Ladyland uit 1968 van Jimi Hendrix. Om de flange-effecten op het nummer te bereiken, mengden de studioingenieurs (Eddie Kramer en Gary Kellgren) de audio-uitvoer van twee cassettedecks die tegelijkertijd een identieke opname speelden. Terwijl de twee decks worden afgespeeld, drukt Kramer of Kellgren zachtjes een vinger tegen de flens (d.w.z. de rand) van een van de afspeelhaspels om deze iets te vertragen ten opzichte van de andere machine, waarbij de druk is gevarieerd om de snelheid te variëren.

Flanger VST’s

Net als een phaser plug-in, is het misschien niet altijd gebruikt. Maar vooral voor synthesizers en sounddesign, merk ik dat ik er vaak één gebruik. Laten we eens kijken naar de 3 beste (gratis) Flanger vst’s.

1. Blue Cat’s Flanger

Zeer beroemd in de jaren 70 en 80, het effect is op bijna elk audionummer van toepassing. Dit kan op drums, voicesynths of gitaren, van een subtiel effect tot een diep buitenaards stemeffect. Ondanks de eenvoudige gebruikersinterface is Blue Cat’s Flanger zeer veelzijdig. Hard en metallic of zachte en zachte filtereffecten, het kan ze allemaal gratis doen! Met de stereoversie kun je het met een enkele knop soepel transformeren in een stereo flanger-effect. Druk op de schuifregelaar “Spread” en hoor het verschil: het effect draait om je hoofd en het geluid neemt een andere dimensie, uitgespreid in het stereoveld.

2. Classic Flanger

De gratis Classic Flanger van Kjaerhus Audio geeft je gitaren dat subtiele en zeer gewilde wervelende effect. Vanwege een strak gecontroleerd feedbackpad, is het mogelijk het flanging-effect maximaal te stimuleren zonder ongewenste bijwerkingen te krijgen. De plug-in beschikt over host-synchronisatie, stereospreiding en het ondersteunt bemonsteringsfrequenties tot 96 kHz. De Classic geeft je gitaar het echte midden 80’s geluid in geen tijd!

3. TAL Flanger

TAL-Flanger van Togu Audio Line is een gratis effect met een eigen speciaal geluid. Dit is handig voor een breed scala aan flanger-effecten van subtiel tot extremer.

 

oftewel, Het effect is gecreëerd door twee identieke audiosignalen te pakken, een vertraging aan te brengen op één signaal en de vertragings- tijd enigszins te variëren.

 

 

Related Articles

Flanging

flanging: Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in…

Phaser

Wat is een Phaser? Een van de eerste ‘geavanceerde’ effecten die populair werden toen pedalen met gitaareffecten een ding werden, waren verschillende soorten filters. Frequentiefilters…

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Responses