Notch Filter

notch filter:

Een filter dat in staat is om een ​​extreem smalle bandbreedte van frequenties te verzwakken.

Een notch-filter blokkeert heel effectief een zeer smal frequentiebereik en doet dat heel goed. Met andere woorden, het is alsof het een kleine “inkeping” creëert in het signaal waar niets doorheen komt.

Wanneer moet je een notch filter gebruiken?

Notch-filters worden gebruikt wanneer twee of meer signalen worden gecombineerd om ervoor te zorgen dat je geen interferentie veroorzaakt. Een perfect voorbeeld is in een appartement waar kabeltelevisie of satelliet-tv binnenkomt op dezelfde lijn als internetservice. Als de twee services van verschillende providers komen, wordt een notch-filter gebruikt om een ​​klein frequentiebereik te isoleren waar het internetsignaal kan werken. Het notch-filter wordt gebruikt op het inkomende kabel- of satellietsignaal voordat het in een combiner gaat. Als het notch-filter in de combiner is ingebouwd, wordt dit een diplexer genoemd.

mixing console, notch filter
 

Waar moet je een notch filter gebruiken?

Je kunt een notch-filter gebruiken om extreem smalle bereiken uit te filteren. Het hangt er gewoon van af of je interferentie probeert te isoleren van een zeer sterke lokale bron. Je kunt een notch-filter gebruiken om sterke cellulaire signalen te isoleren die zwakke antennesignalen kunnen storen. Een veelgebruikt gebruik van notch-filters is in tv-antennes. Tot het midden van de jaren 2000 gebruikte tv-uitzendingen het bereik van 600-800 MHz. Antennes hebben de neiging om die frequenties heel goed te ontvangen. Dat maakt deel uit van hun ontwerp. Mobiele data gebruiken nu echter die frequenties. Die celsignalen kunnen veel sterker zijn dan verre antennesignalen. Veel hedendaagse antennes blokkeren deze signalen al en het wordt steeds gebruikelijker om die filters te vinden.

Wat is het verschil tussen een bandstopfilter en een notch filter?

De term “bandstopfilter” wordt in de DIRECTV-wereld soms door elkaar gebruikt met de term “notch-filter”. In de grotere wereld verwijst “notch-filter” eigenlijk naar een zeer smalle frequentieband met een zeer hoge isolatie. Het “bandstopfilter” zou echter kunnen spreken over een groot frequentiebereik, zoals honderden megahertz.

Voor DIRECTV-gebruikers zijn de termen behoorlijk onderling uitwisselbaar, omdat de enige frequenties die u wilt blokkeren, de frequenties zijn die worden gebruikt door antennes of een aangesloten huisfilter. Je gebruikt een bandstopfilter om die frequenties te blokkeren.

notch filter
 
En dan zijn er banddoorlaatfilters

Het tegenovergestelde van een notch-filter (of bandstopfilter wat dat betreft) is een banddoorlaatfilter. Waar een notch-filter elke frequentie doorlaat, behalve een klein bereik, laat een band-pass-filter slechts een kleine groep frequenties door. Als je echt super voorzichtig zou zijn om interferentie te vermijden, zou je een notch-filter op de ene kabel en een banddoorlaatfilter op de andere plaatsen voordat ze werden gecombineerd. In werkelijkheid is dat meer dan je hoeft te doen. Hoewel de onderdelen relatief goedkoop zijn, heb je ze niet nodig. Installateurs en systeemontwerpers gebruiken banddoorlaatfilters in gebieden waar signalen erg kritisch zijn en er kans is op veel storing.

Oftewel, Een notch-filter blokkeert heel effectief een zeer smal frequentiebereik en doet dat heel goed. Met andere woorden, het is alsof het een kleine “inkeping” creëert in het signaal waar niets doorheen komt.

Related Articles

Phaser

Wat is een Phaser? Een van de eerste ‘geavanceerde’ effecten die populair werden toen pedalen met gitaareffecten een ding werden, waren verschillende soorten filters. Frequentiefilters…