Trap Muziek

Wat is trap muziek?

Trap kwam voornamelijk uit het zuiden, een genre met een bepaalde houding die je kunt voelen in het geluid van de brass, triplet hi-hats, harde kicks en snares en de lage 808 bass die worden gebruikt bij het produceren van deze nummer. De percussie samples bij het maken van trapmuziek zijn meestal afkomstig van de Roland TR-808-drummachine. Wanneer we het hebben over de grondleggers van in de trap muziek, dan komen zuidelijke rappers als Waka Flocka Flame, Gucci Mane, Young Jeezy, Three 6 Mafia en Manny Fresh naar voren. Dit geld ook voor de producers zoals Lex Luger, Zaytoven, en oprichter Young Chop.

 

Belangrijkste elementen

Er zijn bepaalde elementen die Trap muziek uniek maken in de rapscene:

  • Het tempo. Dit is vaak rond de 100-176 bpm. Hoewel dit soms langzaam kan lijken, krijg je door supersnelle hi-hats en snare rolls het gevoel alsof het nummer veel sneller is.
  • Het ritme/drums. Vaak is het ritme aardig straight forward qua kick & snare, maar soms zijn er ritmische elementen die een triplet-gevoel over het nummer heen geven.
  • De kick en de bas. Een van de interessantste elementen van Trap muziek is dat de kickdrum en bass vaak als 1 zijn en samenwerken en dit een heel krachtig resultaat geeft.
  • Contrast. Trap is bijna nooit herhalend, er zit vaak een grote verandering in arrangement en akkoorden progressies. Het is niet ongebruikelijk dat een nummer van één element  overgaat in een volledig orkest van synthesizers en samples. Dit maakt deze stijl qua arrangement ook heel uniek.

Low End

In principe kun je geen goede trap mix krijgen zonder een enorm groot low-end. Het uitkiezen van een goede 808 en kick sample is hierbij het belangrijkste begin.
Voor het mixen van de 808 heb ik hieronder wat voorbeelden:

  • Saturation en overdrive: de harmonische toon van je 808 is ook belangrijk. Het creëert een karakter. Dit geeft de 808 meer aanwezigheid in je mix en zorgt ervoor dat je 808 te horen is op laptops of zelfs telefoons.
  • Bass enhancers: dit zijn een soort van steroïden voor je low-end. VST’s zoals RBass, Lo-Air en BXBoom zijn ontworpen om subharmonische content te creëren op basis van het brongeluid. Dit geeft een extra boost aan je low-end.

Ritme

Er zijn niet veel elementen in een nummer die net zo opvallen als de kick en snare. Beide zijn elementen van je nummer waar je goed rekening mee moet houden, vooral als je in het trap genre werkt.

Kick

Wanneer je je kick kiest, wil je zeker weten dat deze in dezelfde key zit als waarin je je nummer produceert. Een snelle en eenvoudige manier om dit te doen, is door een tuner of een EQ te plaatsen op je kick. Zo kun je checken in welke toonhoogte je kick sample zit. Dit betekent dat als je in F Minor schrijft, de grondtoon van je kick de toon F moet zijn.
De combinatie kick / 808 is absoluut noodzakelijk bij het werken in deze muziekstijl. Het zijn de belangrijkste elementen die echt opvallen in het trapgenre.

Snare

Het kiezen van je snare is net zo belangrijk als de kick. Een snare die een goede attack heeft en uniek is, zal sneller opvallen en de luisteraar zijn aandacht pakken.
Hier is het belangrijk om je snare in lagen te plaatsen om een ​​geluid te creëren dat een sterke attack heeft en opvalt in vergelijking de rest van je arrangement. Maar het moet wel goed passen bij de rest van je track.
Meestal moet je een paar snare geluiden testen om dit te bereiken. Omdat je wilt dat je snare in dit genre opvalt, wil je ten minste twee lagen hebben die zorgen voor een vol geluid in het lagere frequentie spectrum en een mooie heldere toon hebben in het hoge frequentie spectrum.
Het is niet nodig om uren te zitten om de “perfecte” kick of snare te kiezen, dus probeer hier niet te lang mee bezig te zijn, je kunt het later altijd vervangen. Vergeet niet hoe nuttig een EQ hier kan zijn om je geluid te veranderen, dus kies iets dat goed klinkt en speel er mee.

Hats

Trap-hi-hats zijn vaak triplets en hebben veel verschillende en snelle patronen, wat het interessant maakt. Dit zorgt voor een groove en bounce in een nummer. Hoe je deze kan programmeren zie je in de video hieronder:

Arrangement

Als wij kijken naar hoe een typisch arrangement van een trap nummer eruit ziet, dan kan je dit gebruiken als een goed startpunt:
Intro: 4 bars
Verse: 8 bar
Build: 4-8 bars
Drop : 16 maten
Breakdown / Verse 2: 8 bars
Build 2: 4-8 bars
Drop 2: 16-32 bars
Outro: 8 bars
Het gebruik van een referentietrack kan je ook helpen als je vastzit. Hiermee kun je elk deel kopiëren en plakken, de nodige elementen toevoegen of verwijderen. Gebruik het om duidelijk te zien wanneer bepaalde elementen moeten worden toegevoegd of verwijderd. Een referentie hebben is een geweldige tool om je te helpen terwijl je je unieke geluid ontwikkelt, dus wees niet bang om er één te gebruiken elke keer dat je produceert. Dit kan je goede inzichten geven. Het doel hier is om het als een guide te gebruiken, kopieer het nummer niet excact.

 
 
 
 
 
 
 
 

Related Articles

Responses