Mid/Side Processing

Wat is Mid/Side Processing?

Er zijn vele redenen om een ​​volledige, breed klinkende mix te willen bereiken. Een mix die waarneembaar voller en breder is, klinkt “beter” voor de luisteraar. Het creëren van een mix die meer aanwezig klinkt, maar met een meer sonisch interessante structuur kan interesse toevoegen aan de verschillende secties van een nummer of de rangschikking van een nummer verbeteren. Een breed klinkende mix kan zijn bereikt door panning- en stereo-imagingtechnieken. Waaronder een geheim wapen van een engineer: Mid / Side-verwerking. Mid/Side Processing is een zeer effectieve manier om aanpassingen aan te brengen in de spacialisatie van een mix of master.

Het middenkanaal is het centrum van een stereobeeld. Wanneer het Mid-kanaal is versterkt, neemt de luisteraar een meer gecentreerd (mono) geluid waar op de audio.

sound mixing Mid/Side processing

Het zijkanaal is de rand van een stereobeeld. Wanneer het zijkanaal is versterkt, ontvangt de luisteraar een ruimer (breder) geluid voor de audio.

Tonale of dynamische aanpassingen, zoals Equalization (EQ), Dynamics, Reverb, etc., zijn traditioneel gedaan in mono of stereo. Elke verwerking die wordt toegepast, zou van invloed zijn op het volledige mono / stereosignaal van de audiotrack.

Mid/Side Processing

Hoe werkt Mid/Side Processing

Het concept Mid / Side Processing is afkomstig van een micotechniek die in 1934 door Alan Blumlein is gepatenteerd. Het oorspronkelijke idee was om opnieuw te creëren hoe de menselijke oren een stereobeeld horen. Mid / Side was oorspronkelijk effectief gebruikt als opnametechniek om de ‘ruimte’ te verbeteren voordat stereoweergave bestond.

De basisinstelling voor opnemen in Mid / Side maakt gebruik van één cardioïde microfoon (midden) en één bidirectionele microfoon (figuur 8) (zijkanten). Luisteren naar het midden-microfoonsignaal biedt een monobeeld. Bij het toevoegen van het zijdesignaal, verandert het stereobeeld. Hoe harder het zijkanaal is, hoe breder de audio wordt waargenomen. Dit komt door de fasecorrelatie tussen de twee microfoons. Het is een interessant klinkende opnametechniek, vooral bij het opnemen van drumgeluiden in een kamer. Om in Mid / Side te kunnen verwerken, moet de audio in Mid / Side zijn opgenomen of zou het signaal voor verwerking kunnen worden gecodeerd. In het laatste geval wordt het signaal gedecodeerd na verwerking terug naar het conventionele L + R-formaat voor weergave.

Mixing met Mid/Side Processing

Mid / Side kan een zeer verleidelijk geluid zijn, maar vertaalt zich niet altijd naar een beter resultaat voor een mix. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de effectinstellingen die op de mix staan door goed te luisteren. Zeer zachte Mid-Side-verwerking is over het algemeen gunstig, waardoor extreme instellingen worden voorkomen die faseverschuivingen of onbalansproblemen kunnen veroorzaken.

Hier zijn een paar tips en trucs voor het effectief gebruiken van mid / side verwerking.

Mixing Mid/Side Processing

  • Als een track meerdere gitaarpartijen heeft, leid deze dan door een bus, gebruikmakend van Mid / Side-verwerking op de gitaarbus. Automatiseer het gereedschap Mid / Side om het volume van het zijkanaal tijdens een chorus of een ander deel van de track te versterken. Hierdoor klinken de gitaren groter zonder aanpassing van de panning, waardoor de sectie indrukwekkender klinkt.
  • Evenzo kan een lichte volume-verhoging van het zijkanaal op de drumkoppen het kamergeluid verbeteren, of een lichte verhoging van het middenkanaal kan de snare-drum en rack-toms versterken.
  • Op elk specifiek instrument dat in stereo is opgenomen, laat een hoogfrequente EQ-versterking op alleen het zijkanaal de ‘bredere’ elementen helderder klinken. Een Baxandall-filter of een hoge-plankfilter werkt het best. Dit helpt om helderheid aan een reverb toe te voegen, zonder het signaal teveel te vertroebelen.

Mastering Mid/Side Processing

  • Als een mix modderig klinkt, probeer dan de lage frequenties in het zijkanaal te verlagen met een laag schapfilter. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld om chirurgisch de modder uit hardgepoleerde gitaren te verwijderen, terwijl de vocalen en kickdrum in het midden van de mix behouden blijven.
  • Als de mastering-compressor moeite heeft om het dynamische bereik te verminderen zonder een waargenomen versmalling of pletting van het signaal, gebruik dan een Mid / Side-compressor om minder compressie toe te passen op het zijkanaal dan op het middenkanaal. Zware energie in het midden van een mix, waar de kick, snare, bas zit, kan ervoor zorgen dat een compressor inschakelt, wat in feite de bredere, meer ambient en ruimtelijke elementen in de mix doet ploffen. Deze techniek helpt dat probleem te voorkomen.
  • Een droge akoestische mix kan worden opgewarmd met Mid / Side Reverb. Voeg reverb toe aan het middenkanaal. Filter een deel van het lage einde uit op het wet, galmende signaal. Zo kan je voorkomen dat de kickdrum en bas worden vertroebeld. Voeg op het zijkanaal 2-4% meer nagalm toe dan op het middenkanaal, zonder filteren.

 

oftewel, Mid/Side Processing is een zeer effectieve manier om aanpassingen aan te brengen in de spacialisatie van een mix of master.

 

Related Articles

Panning

Wat is panning? Panning is de verspreiding van een monosignaal naar een stereogeluid of meerkanaals geluidsveld. Dit is cruciaal voor de samenstelling van het stereobeeld.…

Responses