Doubling

Wat is Doubling?

Diepte door Doubling. Je kunt het in bijna elk nummer horen. Grote, dreunende gitaren en brede vocalen zijn slechts enkele van de meest populaire tijden waarbij double tracking en fake doubling uit de trickbag worden getrokken en in een mix vallen. Als je mixen hol, leeg, futloos en klein klinken, heb je misschien wat meer diepte nodig. Je hebt hierbij een aantal techniek die je kan gebruiken.

producer, doubling
 

Verschillende vormen van Doubling

Double tracking

Het komt zelden voor dat je een nummer opneemt dat geen dubbele tracking bevat. Dit is een van de meest populaire effecten die er zijn, en toch vereist het geen van de extra signaalverwerking die effecten zoals reverb en chorus vereisen.

Neem twee keer dezelfde riff, progressie of vocaal op. De tweede take moet de eerste als een gids gebruiken, zodat ze allebei hetzelfde gevoel voor timing hebben en spelen als twee gitaristen die eenstemmig spelen (behalve met dezelfde gitaar en gitarist).

Dit creëert twee zeer vergelijkbare geluiden – zo vergelijkbaar kun je zeggen dat het dezelfde gitarist is die dezelfde riff op dezelfde gitaar speelt – maar met voldoende verschil in de verschillende harmonische boventonen en de golfvorm zelf dat ze een rijk, dubbel effect produceren, zoals een enorm gitaarspel.

Doubling door Delay

Als je niet terug kunt gaan om een dubbel te volgen, is er een “nep” verdubbelingstechniek die je kunt gebruiken. Het is zeker de moeite waard om je dubbele tracking goed te doen als je kunt, omdat deze methode niet zo goed klinkt en alleen moet worden gebruikt wanneer je een breder geluid nodig hebt, maar het niet mogelijk is om terug te gaan naar de studio voor tracking.

Het gaat erom een kopie van de originele golfvorm op een ander spoor te maken en deze ergens tussen 5 en 25 milliseconden naar voren te schuiven. Het hele punt van double-tracking is om een vergelijkbare golfvorm te creëren met iets andere harmonische kenmerken. Als je een golfvorm kopieert en plakt en ze allebei tegelijkertijd speelt, is het enige instrument dat je hoort een beetje luider.

Als je de golfvorm in milliseconden met een kleine hoeveelheid verschuift, emuleer je dit kleine verschil in harmonische kwaliteit. Een punt in de audio van 5 milliseconden eerder of later zal heel dicht bij het startpunt klinken, vandaar dat dit werkt.

Het gevaar hier is dat je fasekwesties tegenkomt, dus wees voorzichtig met de plaatsing en test gewoon het geluid en verschuif de golfvorm totdat er geen fasering is en het geluid breed is. Sommige mensen denken dat dit zelfs beter klinkt dan double-tracking. De meeste mensen denken dat het een laatste redmiddel is.

Doubling met een Pitch Shifter

Ik las kort geleden over een andere interessante techniek voor live zangers die de diepte van hun geluid wilden vergroten. Ze splitsten eenvoudigweg het signaal tussen een directe lijn naar front of house mixer. Het tweede signaal ging door een Auto-Tune-apparaat alvorens terug te gaan naar de mixer. Het Auto-Tune-apparaat was zo ingesteld dat het de vocal maar een heel klein beetje verschoof, dus het feitelijke verschuiven van toonhoogtes was bijna onmerkbaar, maar de golfvormen waren anders genoeg gemaakt om het geluid te verdubbelen.

Nogmaals, echte dubbele tracking is het beste in de studio, maar deze techniek kan ook worden toegepast. Dupliceer je nummer en voeg een pitch shifter of auto-tune plug-in toe die simpelweg de toonhoogte met 10 tot 20 cent wijzigt.

Natuurlijk heb je ook nog een aantal plugins die dit effect en deze techniek kunnen krijgen. Dit is o.a. de Doubler van Waves, de GRATIS vocal Doubler van IZotope en de plugin van Sonnox. Check ze en probeer ze uit om te zien of dit voor jouw producties werkt.

 

oftewel, Diepte door Doubling. Je kunt het in bijna elk nummer horen. Grote, dreunende gitaren en brede vocalen zijn slechts enkele van de meest populaire tijden waarbij double tracking en fake doubling uit de trickbag worden getrokken en in een mix vallen. Als je mixen hol, leeg, futloos en klein klinken, heb je misschien wat meer diepte nodig. Je hebt hierbij een aantal techniek die je kan gebruiken.

Related Articles

IM

IM: zie intermodulation distortion. Wat is IM? Intermodulatievervorming is een van de meest interessante metingen van signaalanalysatoren. Vaak afgekort IMD, het is een belangrijke maatstaf voor…

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Responses