Analyzer

Wat is een Analyzer?

Een analyzer is tool waarvan de mixers van vroeger nooit hadden kunnen dromen. Door de frequenties van een track in een grafiek uit te zetten, kan je de geluiden van je mix “zien”. Begrijp me niet verkeerd, het gaat er vooral om wat er uit de luidsprekers komt en wat je hoort. Met dat gezegd, kan de visuele feedback die een spectrumanalyzer biedt helpen om betere mixbeslissingen te nemen. (Deze zitten vaak als Stock Plugin in je DAW)

Er is een maar. Maak geen muziek met je ogen. Gebruik de visuele feedback alleen als ondersteunend hulpmiddel om te bevestigen wat je hoort (of niet hoort). Zo kan je mogelijke problemen op sporen. Wees tactisch. Zorg ervoor dat visuele feedback voor je werkt en niet tegen jou. Alles wat het publiek heeft is wat ze horen (en hoe dat hen laat voelen).

afbeeldingsresultaat voor analyzer

Een analyzer gebruiken bij muziekproductie, mixen en masteren

Nu dat is vastgesteld, kunnen we dieper ingaan op het waarom, wanneer en hoe je een analyzer kan gebruiken. Er zijn verschillende situaties waarin deze tool zeer nuttig kan zijn.

Problemen op individuele kanalen en instrumenten uitlichten

Dit is waar ik spectrum analyzer het meeste voor gebruik. Ik vertrouw mijn oren niet altijd volledig en mijn luisteromgeving is niet altijd perfect. Dus spectrumanalyse is een grote hulp bij het aangeven van potentiële problemen.
Hier zijn de meest voorkomende situatie’s:

  • Controleren van elk kanaal op onnodige lage inhoud (gerommel of brom).
  • Bass instrumenten controleren op noten die onbedoeld harder of zachter zijn dan andere.
  • Identificatie van de exacte frequenties van ongewenste resonanties of pieken.
  • Identificatie van over- of onderdrukte high-end. Normaal zou ik dit ook moeten horen, maar in lange sessies wennen we eraan de dingen op een bepaalde manier te horen. Wees voorzichtig met oormoeheid! Constante referentie helpt hier ook.

Studio zonder goede akoestiek

Er zijn een paar gelukkige mensen die werken in perfect afgestemde studio’s qua akoestiek. (Als jij wil weten hoe jij je studio qua akoestiek in kan richten, lees ons blog over akoestiek hier)
Wat de rest van ons betreft, hebben we te maken met minder dan ideale ruimteakoestiek, mogelijk zelfs omgevingsgeluid. Spectrumanalyse kan ons helpen dit probleem aan te pakken.

Laten we eerst het probleem in meer detail bekijken. Het is vrij eenvoudig om de akoestiek van een onbehandelde ruimte merkbaar te verbeteren, maar dat brengt je ook maar tot een bepaald punt. Meestal is het moeilijk om met een ongelijke basrespons in de kamer om te gaan. Dit wordt veroorzaakt door de opeenhoping van zogenaamde staande golven tussen de muren, het dak en de vloer. Dit is iets waar de meeste kamers last van hebben.

Je kunt dit horen als de bas luider en stiller wordt terwijl je door de kamer beweegt. Staande golven zorgen ervoor dat sommige basfrequenties luider of stiller klinken dan ze in werkelijkheid zijn. De pieken / dalen kunnen soms tot 30 dB schieten. Je kunt je voorstellen hoe dat echt kan verpesten wat je hoort. Het kan ervoor zorgen dat je slechte mixoordelen maakt terwijl je probeert te compenseren door de bas in je mix te versterken / verzwakken.

Ten eerste, hoe beter jij je monitoringomgeving kent, hoe beter je erin zult mixen. Hoe meer je in een omgeving werkt, hoe beter je gehoor zal aanpassen. Het meten van de frequentierespons van een kamer helpt ook veel.  Ten tweede kan spectrumanalyzer een grote hulp zijn. Met behulp van een spectrumanalyzer kan je visueel bevestigen of een bepaalde basnoot / frequentie echt luider / zachter is dan andere in de mix.

 

Related Articles

Responses