Mixdown

mixdown:

Het punt, meestal in de postproductie, wanneer alle afzonderlijk opgenomen audiotracks zijn gezoet, gepositioneerd en gecombineerd in stereo- of surround-geluid.

mixdown, mixingconsole

Een mixdown is het proces van het mixen van een opname met meerdere sporen tot een lager aantal sporen. Traditioneel zijn dit altijd twee tracks geweest, maar tegenwoordig met de komst van dvd en andere meerkanaalstechnologieën is het gebruikelijk dat mixen worden gemixt tot wel zeven tracks.

Dit is traditioneel de laatste en misschien wel meest kritische fase van muziekproductie die in een opnamestudio wordt gedaan. Na deze stap wordt de mastertape naar een masteringfaciliteit gestuurd die gespecialiseerd is in het proces om ze voor te bereiden voor openbare consumptie. Soms wordt zelfs het afmixen gedaan in een aparte faciliteit met een speciale mixing engineer.

Waar komt het woord mixdown vandaan?

De term afmixen komt van het idee dat je tijdens het opnemen veel stukjes audio over veel verschillende tracks hebt verspreid. Maar uiteindelijk moet je al die dingen combineren in één audiobestand waar iemand naar kan luisteren. Zelfs in de oude tijd, toen we opnamen maakten op zeer brede stroken magneetband, zou er op een gegeven moment een afmixsessie plaatsvinden.

Vervolgens zou de opnametechnicus al die audio overbrengen naar een 2-track tape. Die tape was veel dunner en kon op sommige consumentenmachines worden afgespeeld

Maar wat nog belangrijker is, deze tapes werden gebruikt op de machines bij beheershuizen.  De mastering-ingenieurs zouden die gemixte audio vervolgens overbrengen naar platen of cassettebandjes.

Related Articles

Responses