Kalibrering (Ijking) (Calibration)

kalibrering (ijking) (calibration): 

Aanpassen van apparatuurcomponenten, bijvoorbeeld een console en een taperecorder, volgens een standaard, zodat hun metingen vergelijkbaar zijn. Zie ook electronic alignment.

afbeeldingsresultaar kalibrering
 

Wat is kalibrering?

Bij kalibrering wordt een aantal meetwaarden van het instrument vergeleken met de (inter)nationale standaard. Het vaststellen van de afwijkingen kan gebeuren door een directe vergelijking met de (inter)nationale standaard, maar mag ook middels een reeks van vergelijkingen met afgeleide standaarden. Indien er een keten bestaat tussen de kalibratie van uw meetinstrumenten en de (inter)nationale standaard heet de kalibratie van uw meetinstrument herleidbaar naar de (inter)nationale standaard.

Kalibrering kan variaties in de apparatuur zelf en waarschijnlijk nog belangrijker omgevingsfactoren compenseren. De belangrijkste omgevingsfactor die de prestaties van jouw thuistheater kan beïnvloeden, is de kamer zelf. Enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke uitvoering van uw theater, zijn de akoestiek van de ruimte, de locatie van de zitplaatsen, de plaatsing van de luidsprekers en de hoeveelheid omgevingsgeluid.

https://www.youtube.com/watch?v=SFLjoTI-LVA

Het doel van het kalibreren van het audiosysteem in uw thuistheater is om een ​​vloeiende, gelijkmatige frequentierespons op de primaire luisterpositie te krijgen. Je wil ook dat de juiste geluiden op de juiste tijden bij uw oren aankomen. Naast de primaire luisterpositie, zou je ook goede prestaties moeten kunnen behalen op de andere zitlocaties, als je je huiswerk hebt gedaan tijdens het ontwerpproces. Tijdens dat proces zou je verschillende invloeden op het uiteindelijke geluid moeten hebben aangepakt, zoals de akoestiek van de kamer en de plaatsing van de luidsprekers. Tijdens het kalibratieproces maak je kleine aanpassingen in de plaatsing. Vervolgens meet je en blijf je aanpassen totdat alles zo perfect mogelijk is.

 

Oftewel, Kalibrering kan variaties in de apparatuur zelf en waarschijnlijk nog belangrijker omgevingsfactoren compenseren. De belangrijkste omgevingsfactor die de prestaties van jouw thuistheater kan beïnvloeden, is de kamer zelf. Enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke uitvoering van uw theater, zijn de akoestiek van de ruimte, de locatie van de zitplaatsen, de plaatsing van de luidsprekers en de hoeveelheid omgevingsgeluid.

Related Articles

Responses