Grafische Equalizer (Graphic Equalizer)

grafische equalizer (graphic equalizer):

Een equalizer met schuifregelaars die een grafische weergave van de gekozen reactiekromme geeft.

Een type EQ dat is geconfigureerd om een ​​grafische weergave van de EQ-instellingen te bieden. Jaren geleden waren equalizers allemaal gebaseerd op draaiknoppen. Toen eenheden begonnen te arriveren op de scènes die 15, 30 of zelfs 45 banden (frequenties) hadden, konden ze meteen EQ’s maken.

grafische equalizer

Het werd moeilijk om in één oogopslag te zien wat er aan de hand was. Kijken naar een rij van 30 knoppen om een ​​algemeen idee te krijgen van de EQ-curve is best moeilijk. Dus equalizers die schuifregelaars in plaats van knoppen gebruikten, werden ontwikkeld en wonnen al snel de gunst van ingenieurs vanwege hun verbeterde ergonomie. Mensen vonden het leuk hoe gemakkelijk het was om de algehele EQ-curve in één oogopslag te zien, maar ze hielden ook gewoon meer van het gebruik van schuifregelaars dan van knoppen (iets dat we al hadden ontdekt over mixers).

grafische equalizer

Het enige dat een EQ grafisch maakt, is deze configuratie om de curve in één oogopslag te kunnen zien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn er grafische EQ’s die dezelfde kenmerken hebben als parametrische EQ’s, waaronder bedieningselementen en veegbare frequenties. De meeste grafische EQ’s geven je echter alleen controle over het verzwakken of versterken van een vooraf geselecteerde set frequenties bij een vooraf geselecteerde Q.

Wat is het verschil tussen grafische equalizer en parametrische equalizer?

Een grafische equalizer is ontworpen om het niveau op gelijkmatig verdeelde frequenties , zoals 1/3 octaaf of octaafafstand, te verlagen of te verscherpen, met een vooraf ingestelde bandbreedte . Parametrische equalizer, aan de andere kant, geeft je minder EQ-banden , maar met meer controle, waardoor je de middenfunctie van de boots of cut kunt variëren , evenals de bandbreedte van de aanpassing.

Grafische EQ’s zijn populair voor live geluidsinstallaties, waarin u EQ wilt gebruiken als een algemeen vormgevingsinstrument voor het geluid, voor het afstemmen van podiummonitoren en andere toepassingen. Als u echter meer correcties wilt aanbrengen , zoals bij het opnemen, geeft een parametrische EQ je meer controle.

Dus, algemeen gezegd, grafische EQ’s zijn geweldig voor vormgeving, terwijl parametrische EQ’s handig zijn voor fijn afstemming.

Maar dit zijn geen vaste regels. Het kan zijn dat je een favoriete grafische EQ hebt met vooraf ingestelde frequenties op zeer muzikale onderverdelingen. Of misschien merk je dat de akoestiek van een bepaalde live-locatie of een monitorfeedbackprobleem baat heeft bij een notch, bij een probleemfrequentie, iets waar een parametrische EQ in uitblinkt.

Related Articles

Responses