Parametric Equalizer

parametric equalizer:

Een equalizer waarin de bandbreedte van een geselecteerde frequentie continu variabel is.

Afbeeldingsresultaat voor parametric equalizer
parametric equalizer

Van de verschillende soorten EQ klinkt parametrische EQ als de meest gecompliceerde. Het woord parametrisch komt neer op het voorvoegsel para , wat meervoudig of verschillend betekent, en metrisch of meting. Uit deze definitie valt niet veel af te leiden. Elk type EQ te maken met verschillende metingen van frequenties. Parametric equalizer heeft echter duidelijke voordelen, namelijk vier variabelen: frequentie, type filter, Q-factor en versterking.

Frequentie verwijst naar de specifieke frequentie waarop u zich wilt concentreren. Tot de filtertypes behoren high-pass, low-pass, peak, notch, high-shelf en low-shelf. Q-factor betekent: hoe breed of smal de frequentieband is. En gain verwijst simpelweg naar de toename of afname van dB. Laten we nu wat dieper ingaan op deze variabelen en waarom ze ertoe doen.

Als je het herinnert, splitst grafische EQ het frequentiespectrum op in banden . Deze banden kunnen worden genummerd van 8 tot 31, met meer banden voor meer precisie en controle. Elke band kan worden aangepast voor versterking of prominentie. Dus als je je basgitaar echt een boost wilt geven, kun je de gain op de 60 Hz-band van je grafische EQ verhogen. Als er te veel high-end naar binnen lekt, verlaag dan de versterking op die 8k Hz-band.

Parametrische EQ heeft een andere, meer genuanceerd benadering. Hoewel parametrische EQ’s doorgaans minder banden bevatten dan grafische EQ’s, leveren ze eigenlijk meer controle op.

Hoe gebruik je een Parametric Equalizer?

De bandbreedte-optie voegt veel meer controle aan jouw EQ-proces. Het stelt je in wezen in staat om je te concentreren op een specifieke frequentie of een groep frequenties. Deze groep kan heel intiem zijn, laten we zeggen tussen 500 en 550 Hz, of behoorlijk groot, zoals 100 tot 1k Hz. Afhankelijk van hoe een specifiek instrument resoneert, kan parametrische EQ gemakkelijk ongewenste frequenties wegsnijden en andere versterken met een zachte of harde aanraking. Grafische EQ kan veel van hetzelfde bereiken, maar het vergt meer werk aangezien elke frequentieband al in steen is gezet en slechts één voor één kan worden aangepast.

In Logic Pro X is het wijzigen van frequentie, filter, Q en gain net zo eenvoudig als het naar links, rechts, omhoog of omlaag schuiven van de muis of het trackpad. Het visuele display laat je snel zien wat je aan het veranderen bent en hoe dit de audio beïnvloedt via de analyzer. Je kunt elke frequentieband afzonderlijk manipuleren of de versterking voor alle banden tegelijk aanpassen met de schuifregelaar aan de rechterkant.

Je kunt de parameters in jouw DAW eenvoudig in realtime manipuleren, waardoor frequentievorming intuïtiever wordt. Kom je ongewenste frequenties tegen, dan biedt de bandbreedte controle een ongeëvenaarde precisie. Je kunt een deel van de ruis of alles verwijderen, afhankelijk van de Q-factor en de hoeveelheid versterkingsvermindering.

Related Articles

Shelving

shelving: Maximale boost of cut op een bepaalde frequentie die constant blijft op alle punten voorbij die afstand, zodat de responscurve op een plank lijkt.…

Responses