Luister Vermoeidheid (Geluidsdoof) (Listening Fatigue)

luister vermoeidheid (geluidsdoof) (listening fatigue):

Een uitgesproken mat van de auditieve zintuigen die het perceptuele oordeel belemmert.

Luister vermoeidheid

Voor mensen met een gezond gehoor is luisteren net zo natuurlijk als ademen of knipperen. Er wordt relatief weinig moeite gedaan om zich op geluiden te concentreren en de betekenis ervan te begrijpen, maar voor mensen met gehoorverlies is het tegenovergestelde waar. Bij gehoorverlies oefenen jouw hersenen meer energie en inspanning uit dan normaal om auditieve informatie te verwerken, waardoor de energiereserves gedurende de dag langzaam worden afgebroken.

Oorzaken geluidsdoof

Oorzaken voor luister vermoeidheid zijn nog niet duidelijk; het kan echter onderdeel zijn van hoe we mentaal geluid waarnemen. Als je veel naar muziek luistert of de hele dag rond harde geluiden werkt, zoals bouw of militairen, is de kans groter dat je deze singulariteit ervaart. Het is ook bekend dat het meer impact heeft op het auditieve deel van ons binnenoor. En er zijn verschillende theorieën:

Zintuiglijke overbelasting: het horen van te veel geluiden uit te veel bronnen wordt als een mogelijke oorzaak beschouwd

Radiomuziek heeft zowel muzikale als niet-muzikale elementen die sonische artefacten worden genoemd en het zijn zaken als geluidsopbouw of compressie van het dynamische bereik. Wanneer de muziek en de niet-muzikale eigenschappen zich vermengen, kunnen ze uit balans raken, waardoor de artefacten onaangenaam prominenter voor ons worden en we de neiging hebben om minder gefocust te zijn op de muziek.

In de digitale omgeving waarin we leven, kan die apparatuur ook geluiden en de manier waarop we ze horen vervormen. Het systeem zelf probeert meer te doen met minder, en het resultaat is een vermindering van de gegevens die de kwaliteit vermindert. In deze theorie kunnen we de neiging hebben om het volume te verhogen om beter te horen, en in plaats daarvan eindigen we met vermoeidheid van de luisteraar.

Het dragen van een koptelefoon wordt vaak beschouwd als een mechanisme om de privacy te helpen en om hard gepraat te voorkomen; Er zijn echter aanwijzingen dat het dragen van een koptelefoon voor slechthorenden geen slim idee is. Dit komt omdat het onze gehoorgang blokkeert en bijdraagt aan vermoeidheid van de luisteraar. Koptelefoons creëren ook drukkamers in ons trommelvlies en kunnen geluidsgolven verminderen, maar de druk zal blijven en we hebben de neiging om het volume weer te verhogen. Het wordt een vicieuze cirkel.

Geluidsdoof SkillsUni vrouw met koptelefoon

Luister vermoeidheid overwinnen

Het gebruik van een hoortoestel vermindert de stress van luisteren en communiceren, omdat het ons gehoorvermogen verbetert en onze hersenen daardoor minder energiek hoeven te zijn. Hoortoestellen kunnen helpen om de geluiden die je wilt horen te isoleren en omgevingsgeluiden te verminderen. Andere manieren om luistervermoeidheid te voorkomen zijn:

  • Zoek een lege ruimte en schakel je hoortoestel uit, geef jezelf een pauze van tien minuten
  • Ga lunchen; je hoeft niet te eten in een lawaaierige kamer of cafetaria, maak een wandeling, zoek een plek weg van het kantoor
  • Als je je gestrest voelt en geen tijd hebt voor die pauze van tien minuten, neem dan twee minuten, laat je ogen rusten en geniet van een aantal keer diep ademhalen, in door je neus en uit door je mond
  • Doe de televisie en de radio uit en ga rustig een boek lezen
  • Doe een dutje

oftewel, luister vermoeidheid is een uitgesproken mat van de auditieve zintuigen die het perceptuele oordeel belemmert. Bij gehoorverlies oefenen jouw hersenen meer energie en inspanning uit dan normaal om auditieve informatie te verwerken, waardoor de energiereserves gedurende de dag langzaam worden afgebroken. Oorzaken voor dit soort vermoeidheid zijn nog niet duidelijk; het kan echter onderdeel zijn van hoe we mentaal geluid waarnemen. Als je veel naar muziek luistert of de hele dag rond harde geluiden werkt, zoals bouw of militairen, is de kans groter dat je deze singulariteit ervaart.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses