Impedantie (Impedance)

impedantie (impedance):

De maat van de totale weerstand tegen de stroom in een wisselstroomcircuit; uitgedrukt in ohm.

Afbeeldingsresultaat voor impedantie
impedantie (impedance)

Wat is Impedantie?

Impedantie is de hoeveelheid weerstand die een component biedt om de stroom in een circuit met een specifieke frequentie te laten stromen. Impedance is een maat voor de algehele weerstand van een circuit tegen stroom, met andere woorden: hoeveel het circuit de ladingsstroom belemmert. Het is als weerstand, maar het houdt ook rekening met de effecten van capaciteit en inductie. Impedantie wordt gemeten in ohm.

Impedance is complexer dan weerstand omdat de effecten van capaciteit en inductie variëren met de frequentie van de stroom die door het circuit gaat en dit betekent dat de impedantie varieert met de Frequentie. Het effect van weerstand is constant, ongeacht de frequentie.

Impedance heeft het symbool Z – vandaar verwijzingen naar bijvoorbeeld hoge Z-ingangen – en wordt nog steeds gemeten in ohm. De werkelijke waarde hangt echter tot op zekere hoogte af van de frequentie van de betrokken signaalspanningen. In audio-ingangs- en uitgangscircuits zijn de impedance voornamelijk om de onderlinge verbinding gemakkelijker te maken – de impedantie zal niet te veel veranderen over het bereik van audiofrequenties.

Verschil tussen Impedantie en Weerstand

In tegenstelling tot weerstand verschilt de impedance echter doordat de hoeveelheid weerstand die een component tegen een signaal heeft, varieert met de frequentie van het signaal. Dit betekent dat de weerstand van de component varieert afhankelijk van de frequentie van het signaal dat de component binnenkomt. Weerstand is een waarde en maat die onafhankelijk is van de frequentie. 

Het houdt geen rekening met de frequentie van het signaal dat erdoorheen gaat, omdat frequentie de weerstand van niet-reactieve componenten niet beïnvloedt. Reactieve componenten veranderen echter de hoeveelheid weerstand die ze in een circuit bieden, afhankelijk van de frequentie van het ingangssignaal. Maar de impedance varieert afhankelijk van de frequentie van het signaal dat het binnenkomt. Dit is het verschil tussen weerstand en impedance.

Oftewel, Impedantie is de hoeveelheid weerstand die een component biedt om de stroom in een circuit met een specifieke frequentie te laten stromen. Het is de maat van de totale weerstand tegen de stroom in een wisselstroomcircuit; uitgedrukt in ohm.

Related Articles

Ohm

ohm: Een eenheid van weerstand tegen stroom. Wat is ohm (Ω)? is een eenheid van een elektrisch circuit dat wordt gedefinieerd als de elektrische weerstand…

Responses