Dialoog Opnamestudio (Dialogue Recording Studio)

dialoog opnamestudio (dialogue recording studio):

Een studio waarin de dialoog wordt vastgelegd en gesynchroniseerd met het beeld. Zie ook automated dialogue replacement.

Afbeeldingsresultaat voor dialoog opnamestudio
dialoog opnamestudio (dialogue recording studio)

Wat is een Dialoog opnamestudio?

Dialoog opnamestudio heeft veel namen. Sommigen gebruiken het als een afkorting voor automatische dialoogvervanging, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra dialoogopname. Toch noemen anderen het dubbing of looping. Hoe dan ook, ADR verwijst naar het proces van het opnieuw opnemen van dialogen.

Een dialoog opnamestudio wordt om verschillende redenen gebruikt. Het meest voor de hand liggende gebruik is de vervanging van lawaaierige audio vanaf de dag van de opname of situaties waarin het opnemen van dialogen simpelweg niet praktisch was. ADR-technieken kunnen godslastering voor een televisiepubliek elimineren of stemmen volledig vervangen voor gebruik in andere landen. Als je überhaupt tv of films kijkt, hoor je de hele tijd ADR. Langspeelfilms, tv-drama’s, realityprogrammering en animatie zullen allemaal wel eens ADR gebruiken.

 Geautomatiseerde dialoogvervanging, ook wel ‘looping’ genoemd. In de begintijd, toen de dialoogvervanging voor het eerst werd gedaan, gebruikte elke opnieuw opgenomen dialoogregel een filmlus die keer op keer in een lus zou worden afgespeeld. Moderne technieken gebruiken computers om de sectie te herhalen waar we het geautomatiseerde deel van ADR krijgen.

Wat doet een ADR-recordhouder?

Na het opnemen van een film, merkt het audioteam af en toe dat de dialoog die tijdens de productie is vastgelegd niet helemaal klopt. Soms komt het doordat omgevingslawaai een sleutelwoord overstemt; andere keren is het vanwege een omgeslagen regel of een last-minute scriptwijziging. Hoe dan ook, het probleem vormt een moeilijk dilemma: met het filmen al ingepakt, is het onmogelijk om nog een opname op locatie te doen.

Ondanks de naam is er niets geautomatiseerd aan ADR. In deze speciale opnamesessies coacht de ADR-recordist het talent dat een video-opname bekijkt en probeert te matchen, zodat ze sterke en naadloze uitvoeringen geven. Tegelijkertijd houdt de recordist rekening met de geluidskwaliteit van de opname – inclusief het selecteren en plaatsen van microfoons, of het simuleren van een andere akoestische omgeving zodat de studio-opname in overeenstemming is met de opname op locatie. Het is een delicate kunst die een grondige kennis van akoestiek en opnameprocessen vereist. Hoewel het vervangen van ondermaatse dialogen hun meest voorkomende optreden is, werken ADR-recordisten ook samen met stemacteurs om dialogen op te nemen voor videogames, geanimeerde functies en documentaire vertelling.

 

oftewel, ADR verwijst naar het proces van het opnieuw opnemen van dialogen. Het is een studio waarin de dialoog wordt vastgelegd en gesynchroniseerd met het beeld.

Related Articles

Responses