Bas (Bass)

Bas (bass):

Het lage bereik van het hoorbare frequentiespectrum; meestal van 20 tot 320 Hz.

Afbeeldingsresultaat voor bass frequency
Bas (bass)

Simpel gezegd, bas is belangrijk in muziek en noodzakelijk in een band omdat het de kloof overbrugt tussen gitaar en drums en tegelijkertijd een ritmische en harmonische functie biedt.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van het belang van bas in muziek. Als je erover denkt om bas te leren, maak je daar dan geen zorgen over. Je zult zelden een band vinden die geen bassist nodig heeft.

Basgitaar, contrabas, tuba, fagot en de uiterst linkse toetsen op een piano zijn slechts enkele over het hoofd geziene instrumenten in de muziek – het zijn allemaal basinstrumenten, die noten met een lagere frequentie spelen in verhouding tot de rest van de band.

Wat is muziek?

Deze vraag lijkt misschien rudimentair, maar is belangrijk voor het gesprek. Muziek bestaat uit drie hoofdelementen:

  • Melodie – De eenregelige frase van noten op een notenbalk die gewoonlijk tijdens een nummer terugkomt.
  • Ritme – De plaatsing van geluiden in de tijd.
  • Harmonie – Het gelijktijdig optreden van twee of meer tonen.

Sommige melodische instrumenten zijn onder meer saxofoon, fluit en harp en een vocalist. Melodie is meestal het ‘zingbare’ deel van een lied, zoals een gelukkige verjaardag of een twinkelende kleine ster. Wat je zingt, is de melodie.

Bij muziek horen alle instrumenten op tijd te spelen. Maar drums, marimba en pauken zijn een paar onder de categorie ritmische instrumenten, die het ritme helpen voortstuwen.

Harmonische instrumenten zijn uw gitaar, piano of viool. Harmonie kan ook worden gecreëerd door meerdere instrumenten of stemmen, zoals een symfonie of een koor.

Het unieke aan bas is dat het in twee van deze categorieën tegelijk valt: ritme en harmonie.

Bass speelt twee rollen tegelijk

Als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag waarom bas zo belangrijk is in muziek, moet je eerst weten wat basinstrumenten onderscheidt van een drumstel of een gitaar.

In een rockband fungeert de basgitaar als een brug tussen drums en gitaar. De basgitaar kan een ritme aandrijven zoals de drums, terwijl hij ook de toonhoogte speelt als een gitaar. Het is de verantwoordelijkheid van de bassist om de band in ritme en harmonie bij elkaar te houden.

band aan het optreden, bas

De harmonische functie van bas

De bas biedt een referentiepunt voor alle andere hogere frequenties die erover worden gespeeld. Wanneer onze hersenen een akkoord verwerken, komt de emotionele inhoud van dat akkoord voort uit de laagste toonhoogte – de basnoot.

Het veranderen van de basnoot kan het gevoel dat men krijgt bij het horen van het akkoord volledig veranderen. Harmonisch vormt de bas een basis waarop muziek is gebouwd.

De ritmische functie van bas

Het resoneert de muziek met ons omdat ritme van nature voorkomt, in de natuur en in ons lichaam.

Het is moeilijker te horen en gemakkelijker te voelen. Lage frequenties die door basinstrumenten worden geproduceerd, veroorzaken resonantie en trillingen die anders moeilijk na te bootsen zijn met drums of gitaar. Het zijn deze trillingen die ervoor zorgen dat onze voeten tikken en diep resoneren met de consistente en repetitieve ritmes die we kennen, zoals een hartslag.

Een studie uitgevoerd aan de McMaster University ontdekte zelfs dat tussen hoge en lage muzikale ritmes het oor beter detecteert wanneer lage frequenties uit de tijd spelen.

Heeft een band echt een bassist nodig?

Ja, Omdat laagfrequente tonen een basis vormen voor harmonie, resoneren in ons lichaam en ritmes vastleggen, is bas in een band een must-have.

Als je bij een liveshow bent en hoort dat de toetsenist een verkeerde noot aanslaat, kan dit grotendeels onopgemerkt blijven, terwijl als de bassist een fout zou maken, iedereen de dissonantie zou opmerken – de bassist levert de muzikale context voor de rest van de leden.

oftewel, Simpel gezegd, bas is belangrijk in muziek en noodzakelijk in een band omdat het de kloof overbrugt tussen gitaar en drums en tegelijkertijd een ritmische en harmonische functie biedt. De meeste mensen zijn zich niet bewust van het belang van bas in muziek. Als je erover denkt om bas te leren, maak je daar dan geen zorgen over. Je zult zelden een band vinden die geen bassist nodig heeft.

Related Articles

Responses