Audio Formaten

Wat zijn Audio Formaten?

Het meest gebruikte audio formaat in omloop mp3, het is zelfs populairder geworden dan cd’s en veel mensen zijn begonnen om hun familie herinneringen, die op geluidsband (reel to reel) en cassetteband staan, om te zetten naar mp3. Echter zijn er naast mp3 nog meer formaten de moeite waard om te overwegen, bijvoorbeeld wav, flac, aac, aiff, ogg en wma. Bij het vergelijken van audio formaten wordt er met name onderscheid gemaakt in bestanden die een lossless of lossy compressie hebben.
Lossless betekent dat er nagenoeg geen kwaliteit verloren gaat tijdens het omzetten. Hierdoor zit er bijna geen verschil tussen het nieuwe digitale bestand en het originele bronbestand. Echter zijn lossless bestanden veel groter in formaat, dit is vaak de reden dat veel mensen er toch voor kiezen te werken met een lossy compressie, met name als je gelimiteerde schijfruimte hebt. Tegenwoordig zie je echter dat dit steeds minder een issue wordt, op veel apparaten zit steeds meer schijfruimte en dat allemaal tegen een redelijke prijs.
audio formaten

Verschillende formaten

WAV – Waveform Audio File Format

Dit is een echt lossless audio formaat zonder enige compressie gemaakt voor Microsoft. Dit betekent dat de uiteindelijke bestand een exacte kopie is van het originele audio bestand. De enige reden om naar WAV te converteren is als je van plan bent om in een later stadium de audio bestanden nog te restaureren of te monteren, er is geen enkele andere reden om te converteren naar WAV formaat.

AIFF – Audio Interface File Format

Dit is een formaat dat veel gelijkenissen heeft met het audio formaat WAV. Het verschil is echter dat dit formaat is ontwikkeld door Apple, en het bestand wordt ook net even anders opgebouwd. Over het algemeen zie je AIFF bestanden als je met Apple producten werkt.

FLAC – Free Lossless Audio Codec

Dit is het populairste lossless audio formaat dat vandaag de dag wordt gebruikt. FLAC is een gratis, open-source audio formaat dat wel degelijk een compressie gebruikt, om die reden zijn de bestanden een stuk kleiner dan WAV en AIFF, maar het behoud dezelfde audio kwaliteit als de bron. FLAC wordt helaas nog niet door alle apparaten ondersteund maar het wint snel terrein.
Gecomprimeerde bestanden worden ook wel “lossy” genoemd omdat de bestanden veel schijfruimte besparen, echter is de overall kwaliteit wel een stuk minder. Lossy formaten zijn wel verreweg het meest gebruikt de afgelopen jaren, helemaal op mp3 spelers en mobiele telefoons waren deze bestanden de norm. De reden hiervoor was simpel, je kon gewoon veel meer muzek en audio bestanden kwijt op het desbetreffende apparaat.

MP3 – MPEG Audio Layer III

Dit is verreweg het meest gebruikte formaat in omloop, één van de redenen hiervoor is dat grote muziek aanbieders zoals iTunes, Rhapsody en Spotify dit formaat aanbieden aan de eindgebruiker. Daarnaast hebben veel gadgets zoals o.a. de iPod de mogelijkheid om deze bestanden af te spelen. MP3 bestanden hebben de eigenschap om ondanks de kleine bestandsgrootte nog steeds goed te klinken.

WMA – Windows Media Audio

Deze is in bepaalde opzichten vergelijkbaar met MP3 echter is deze wel veel minder ondersteund op de eerder genoemde gadgets en apparaten. Verder heeft WMA niet echt een voordeel ten opzichte van andere formaten.

AAC – Advanced Audio Encoding

Dit is tevens te vergelijken met het MP3 formaat maar eigenlijk is dit formaat nog effectiever, en daar bedoelen we mee dat het bestand formaat nog compacter is, en dit niet ten koste van de audio kwaliteit. Met name iTunes heeft dit formaat zeer populair gemaakt en hierdoor is er ook steeds meer support voor dit formaat.

OOG – OOG Vorbis

Dit is een gratis open-source alternatief voor MP3 en AAC. Open-source betekent dat er geen patent of andere restricties op dit type formaat zitten. Maar daarin tegen is er nog geen brede ondersteuning voor dit formaat.

 
 
 

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses