Verschil tussen DJ en Producer

Verschil tussen DJ en Producer | Blog SkillsUni

Veel mensen denken dat het verschil tussen DJ en Producer niet bestaat. Iemand die op het podium van festivals of in een discotheek de muziek maakt. Maar klopt dit wel? Is een producer inderdaad een ander woord voor DJ? Is er geen verschil tussen DJ en Producer?

DJ

Om duidelijk te krijgen wat het verschil tussen DJ en producer nou precies is, moeten we terug in de tijd. De term “DJ” (dat een afkorting is voor “Disc Jockey”) is namelijk veel ouder dan je zou denken.

Martin Block, WNEW

Al in 1935 werd deze term bedacht. De term pas echt voet aan de grond toen de parttime radio-omroeper Martin Block begon bij het radiostation WNEW. Hij kreeg daar een eigen show genaamd “Make Believe Ballroom” waarin hij (tussen de nieuwsuitzending door) op een geheel unieke manier albums draaide.

Hij maakte hierbij namelijk gebruik van zijn eigen stemgeluid wat veel minder saai klonk dan de standaard stem van het radio nieuws Dit concept werd zo populair dat 25% van het radio publiek ernaar luisterde (We hebben het hier natuurlijk wel over de tijd dat nog bijna niemand een televisie had).
Verschil tussen DJ en Producer Whiskey a gogo
De eerste “DeeJay Dance Party” werd al in 1948 gehouden in Engeland. 4 jaar later was de organisator van dat feestje ook de eerste die gebruik maakte van twee platenspelers zodat hij onafgebroken muziek kon afspelen.

In dezelfde tijdsperiode wordt in Frankrijk de eerste “discothéque” geopend genaamd “The Whiskey a Go-Go”. Een nachtclub waar muziek vanaf LP-platen de dansvloer laat bewegen en er niet meer gebruik gemaakt wordt van live optredens.

DJ Kool Herc’s “Block Party”

Verschil tussen DJ en Producer DJ Kool Herc Block party

Terwijl er in Jamaica aan het einde van de jaren ’50 al feestjes worden gehouden in de straten rondom de Disc Jockey’s, blijft het in de rest van de wereld nog een lange tijd stil. Aan het einde van de jaren ’60 komt de classic CMA-10-2DL mixer op de markt. De eerste vorm van dj-apparatuur.

Dit zette een sneltrein in vaart in Amerika. Hier ontstaan in de jaren 70 namelijk allemaal feestjes in de Hip-Hop cultuur. Specifiek in “The Bronx” van New York. De plek waar door DJ Kool Herc zogenoemde “Block Party’s” georganiseerd worden.

Vanaf dat moment is het heel hard gegaan. Ook in Nederland werden nieuwe stijlen uitgevonden. Na Hip-Hop kwam Disco gevolgd door Electro en Housemuziek. De grondslag van het EDM-genre zoals wij dat nu kennen heeft dus een lange geschiedenis met invloeden uit verschillende hoeken.

Producer

Ook de term “producer” is veel ouder dan je zou denken. Toen de “record industry” net bestond, had de muziekproducer namelijk maar één taak. Hij nam het geluid op van een liveoptreden. Op dat moment heette het dan ook een “record producer”.

Door technische ontwikkelingen kreeg de producer in de jaren 50 en 60 steeds meer taken. Zo werd bijvoorbeeld de “Multitrack” uitgevonden. Een apparaat dat de mogelijkheid gaf meerdere geluiden op te nemen op losse momenten.

Een hele vooruitgang dus, want voorheen moest alles op hetzelfde moment gespeeld en opgenomen worden. Probeer je maar eens voor te stellen hoe vaak bandjes een liedje opnieuw moesten spelen omdat er één nootje niet helemaal lekker ging.

Verschil tussen DJ en Producer Tashcam 70H8

Nieuwe sounds…

Een ander voordeel wat de multitrack met zich meebracht, was dat artiesten niet allemaal in dezelfde ruimte hoefden te zijn. Daardoor kwam er ook een veel schoner geluid. Vaak werden dan eerst de drums, basgitaar en ritmes van de gewone gitaar opgenomen en later werd daar overheen gezongen.

In diezelfde tijd werden ook de elektrische piano (keyboard), de elektrische gitaar en synthesizers bedacht. Deze instrumenten waren allemaal elektronisch gestuurd en dus gebruikten ze versterkers (amplifiers). Dit bracht weer allemaal nieuwe geluiden aan het licht.

Geluiden die met de akoestische instrumenten gewoonweg niet te maken waren! Producers zouden geen producers zijn als ze hier niet gebruik van maakten om hele nieuwe sounds te krijgen.

Waarschijnlijk ben je zelf te jong om fan te zijn van The Beach Boys, maar zij zijn misschien wel het beste voorbeeld van artiesten die zelf ook de producties deden.

Nu, tientallen jaren later, is de muziekproducer niet langer de “nerd” die in een donkere kamer aan knopjes loopt te draaien maar een muzikant die met alleen een laptop als instrument, de hitlijsten bestormt!

Verschil tussen DJ en Producer

We hebben het nu gehad over het ontstaan van beide, de DJ en de muziekproducer, maar wat is precies het verschil tussen DJ en Producer? Er zijn namelijk veel DJ’s die ook produceren.

Hierdoor ontstaat er vaak verwarring dat een DJ ook een Producer is. Dit is alleen niet altijd het geval. Er zijn namelijk een hoop grote DJ’s die gebruik maken van een “ghost-producer”.

Om het heel simpel te houden, zeg ik altijd: “Een muziekproducer maakt de muziek die een DJ op het podium afspeelt” en eigenlijk is dat al het verschillen tussen DJ en Producer. Hiermee wil ik niet zeggen dat een DJ simpelweg alleen op play en pauze drukt!

Het dj-vak is veel meer dan dat. Hij moet ontzettend goed zijn in het aanvoelen, van de sfeer die er op de dansvloer heerst. Je moet je voorstellen dat je naar een vet EDM festival gaat en op de mainstage draait de DJ tussen de harde knallers uit het niets een heel rustig liedje….

https://www.youtube.com/watch?v=wjcbZbCbs-0

Je snapt natuurlijk wel dat het publiek uit bovenstaande video iets heel anders had verwacht! Natuurlijk, dit is een grap… Maar het laat je wel heel duidelijk zien wat het publiek verwacht.

Je moet als DJ ook niet de fout willen maken om een set te beginnen met keiharde knallers. Dan heb je namelijk geen hoogtepunt meer om naartoe te werken.”

Een DJ is dus degene die de muziek uitvoert en de muziekproducer degene die de muziek bedenkt!

Related Articles

Flanging

flanging: Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in…

Responses

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!