Sampling

Wat is Sampling?

Heb je ooit een nieuw nummer op de radio gehoord en beseft dat het bekend klinkt? Het is niet echt een cover van een oud nummer, maar misschien gebruikte het een bekende baslijn. Dit is vervolgens herverpakt tot een nieuw arrangement. Sean Kingston’s 2007 “Beautiful Girls” heeft een sample geleend van de klassieker uit 1961 van Ben E. King, “Stand by Me.” Een ander bekend voorbeeld is hoe Vanilla Ice de baslijn leende van Queen en David Bowie’s “Under Pressure” voor zijn hiphopnummer, “Ice Ice Baby.”
Of misschien is het subtieler dan dat. Een moderne hit had een 6-seconden drum sample van een minder bekende, 40-jarige funk opname kunnen nemen. Inderdaad, dit is het geval voor letterlijk duizenden liedjes, meestal uit de hiphop- en rapgenres, die de drumbreak hebben geleend van de ‘Amen Brother’ uit 1969, een B-kant nummer van een groep genaamd de Winstons. Een andere van de meest gesamplede stukken is de drumbreak van het nummer van James Brown uit 1970, ‘Funky Drummer’.
Dit soort muzikale leening staat bekend als sampling. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van het hele genre van hiphop. Maar sampling heeft een langere geschiedenis en complexere juridische implicaties dan veel mensen zich realiseren.
sampling

Geschiedenis

De roots van sampling dateren van vóór de jaren tachtig, toen de hiphopscène voor het eerst ontstond. Sommigen wijzen erop dat jazzmuzikanten elkaars riffs altijd hebben geleend. Maar de sampling van opgenomen muziek is voortgekomen uit een degelijke collage die decennia eerder is begonnen. Vroege geluidspioniers experimenteerden met de definitie van muziek. Pierre Schaeffer en Pierre Henry, bijvoorbeeld, begonnen hun eigen beweging van musique concrète toen ze begonnen terug te werken in de jaren 1940. Voordat bandrecorders er zelfs waren, gebruikten ze schijfschijven om de grenzen van muziek te verleggen door unieke geluidscollages te maken. En met ‘geluid’ bedoelen we meer dan alleen maar instrumenten. Ze gebruikten ook de geluiden van treinen en mechanische geluiden. Al snel werden andere pioniers zoals Karlheinz Stockhausen beïnvloed door Shaeffer. En later, zelfs de Beatles dabbelden in musique concrète met hun experimentele nummer “Revolution 9” van “The White Album.”
Pas in de late jaren zeventig en begin jaren tachtig explodeerde de bemonstering echt met hiphop. Dit begon toen DJ’s begonnen met de interactie met en het manipuleren van de vinylplaten die ze speelden. In het begin werd het populair om de breaks in funkmuziek te spelen en opnieuw af te spelen, simpelweg omdat menigten graag op deze delen dansten. Kool DJ Herc wordt gecrediteerd met het voortbrengen van deze praktijk, en anderen, zoals DJ Grandmaster Flash, hielpen de technieken perfectioneren, zoals het veranderen van draaitafelsnelheden en het handmatig draaien van de records. Hij sloot zich aan bij andere rappers om Grandmaster Flash en de Furious Five te vormen, en de groep steeg naar het nationale sterrendom met de single ‘Freedom’ uit 1980, die ‘Get Up and Dance’ proefde van de rockband Freedom.
Hiphop en rap zijn sindsdien sterk afhankelijk van het samplen, maar je zult af en toe voorbeelden vinden van sampling in andere genres. Maar juridische problemen hebben het wijdverspreide gebruik ervan grotendeels onderdrukt. Ook al is het tegenwoordig nog steeds mogelijk gebruik van sampling te maken.

 

Related Articles

Responses