Flutter

flutter:

Frequentieveranderingen in een analoge bandopname als gevolg van snellere variaties in de snelheid van het bandtransport. Zie ook wow.

Afbeeldingsresultaat voor audio flutter
flutter

Wat is Flutter?

bij geluidsweergave, weifelen in een gereproduceerde toon of een groep tonen die wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de snelheid van de draaitafel of bandaandrijving tijdens het opnemen, duplicatie of reproductie. Laagfrequente onregelmatigheden zoals één per omwenteling van een draaitafel, ook wel “once arounds” genoemd veroorzaken wow en worden auditief herkend als fluctuaties in toonhoogte. Onregelmatigheden die optreden bij hogere frequenties worden flutter genoemd en veroorzaken een ruwere toon: een piano klinkt als een harp en stemmen wankelen met kleine, snelle variaties boven en onder de juiste toonhoogte. 

Een van de oorzaken van fladderen en wauw in schijven zijn hoge punten in aandrijfrollen en een niet-gecentreerd gat in de schijf. Kenmerkende oorzaken bij tape- en filmweergave apparaten zijn onder meer een ongelijkmatige spanning in de opneem- en afwikkelspoelen en mechanische vervorming van de tape. Laagfrequente achtergrondruis, ofwel opgenomen op schijf of band van het opnamemechanisme of toegevoegd aan de gereproduceerde toon van het weergavemechanisme, staat bekend als gerommel en is meestal het resultaat van trillingen van het aandrijfmechanisme.

Wat zijn de gevolgen van wow en flutter?

Beide statistieken worden bepaald door de mechanica en het elektrische vermogen van een draaitafel. Dit is de reden waarom oude draaitafels een verslechterde wow en flutter ervaren: hun condensatorwaarden wijken af. Na verloop van tijd kunnen de mechanische onderdelen van een draaitafel verslijten. Ook stroompieken kunnen de wow en het fladderen van een platenspeler verminderen.

Oftewel, Frequentieveranderingen in een analoge bandopname als gevolg van snellere variaties in de snelheid van het bandtransport. Bij geluidsweergave, weifelen in een gereproduceerde toon of een groep tonen die wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de snelheid van de draaitafel of bandaandrijving tijdens het opnemen, duplicatie of reproductie.

Related Articles

Wow

Wat is wow?: Wow is: (1) Een opgenomen geluid starten voordat het op volle snelheid is. (2) Frequentieveranderingen in een analoge bandopname resulterende in langzamere variaties…

Pitch Shifter

pitch shifter: Een signaalprocessor die de toonhoogte van een signaal varieert. Hoe werkt pitch shifter? Hoewel toonhoogteveranderingen duidelijk mogelijk zijn op gestemde instrumenten, is toonhoogteverschuiving…

Distortion

Wat is Distortion? Muziekproductiesoftware heeft limieten voor hoe hard een audiosignaal kan zijn. Als een audiosignaal deze limieten overschrijdt, vervormt het en produceert een raspend,…