Bizzey: Het geheim achter zijn hits

Bizzy | Blog SkillsUni

Wat is het grote succes van Bizzey zijn tracks en wat maken deze nummers zo catchy?

Bizzey Blog SkillsUni

Nadat Bizzey in 2016 uit de succesvolle groep Yellow Claw is gestapt (Ballinnn), besloot hij zich meer richten op zijn solocarrière.

Dit heeft voor Bizzey goed uitgepakt want hij heeft onderhand al meerdere hits achter zijn naam staan en miljoenen streams en views op Spotify en Youtube. Maar wat is het grote succes van zijn tracks en wat maken deze nummers zo catchy?

Als je naar een paar refreinen van Bizzey zijn nummers luistert, vallen de gelijkenissen meeten op. Zo gaat Traag van Bizzey: “Doe het voor me, doe het laag / Het is niet moeilijk voor je, doe het traag / Traag, traag, traag, traag, traag, traag”. 

Zo zijn er ook nog meerdere populaire nummers met een refrein dat één woord telkens herhaalt. Waaronder Wine Slow van Idaly: “Shawty, wine voor me slow, slow, slow, slow, slow / Shawty, wine voor me laag, laag, laag, laag, laag, laag”. Denk hier het bekende Zuid-Amerikaanse reggaeton-ritme bij en je kan je al voorstellen hoe deze liedjes klinken.

Inspiratie

Deze trend is volledig te danken aan één man: Bizzey, die een nieuw genre/geluid introduceerde wat zich razendsnel door Nederland heeft verspreid. Maar waar komt deze inspiratie vandaan?

Toen Bizzey na Yellow Claw aan zijn solocarrière ging werken, vroeg hij zich af: Welke muziek wordt nog niet gemaakt in Nederland?

Al snel kwam hij uit bij de Zuid-Amerikaanse muziek als baile funk en dembow. Hij heeft deze sound tot zijn eigen gemaakt en op zijn manier geïntroduceerd in Nederland.

Een aantal nummers die veel overeenkomsten hebben met de muziek van Bizzey zijn Ponme To’ Eso Pa’ Lante van El Chuape en Lento van Nfasis.

Bij het nummer Lento hoor je P’arriba pa bajo lento lento, oftewel: omhoog, omlaag, traag, traag. Dit werd de grootste inspiratiebron voor Bizzey zijn nummer Traag. (Bron, interview)

Bizzey zijn teksten bevatten net als bovenstaande nummers vooral expliciete zinnen als ‘Er wordt geflirt in deze bitch/ Er wordt geneukt in deze bitch’ (uit Lekker Lekker), ‘Zet je anu op je knieën en naar beneden tot je hielen’ (uit Traag) of ‘Je hebt geluk want d’r groeit nu iets/ Schuur harder meisje stop nu niet’ (uit JA!).

‘Dit is de reden waarom mensen uitgaan’, zegt Bizzey. ‘Om een leuke jongen of een leuk meisje tegen te komen in de club en misschien mee naar huis te nemen.

Daar gaan bijna al mijn tracks over. De teksten moeten lekker simpel zijn en een beetje vies. Dat is het beste voor op de dansvloer.’

Hij bracht nummers als TraagBadman OlloJA!Ze willen mee en Drama uit, allemaal min of meer volgens dezelfde formule als de bovenstaande nummers.

Formule

Als je deze formule gaat onderverdelen dan kom je deze elementen in bijna elk nummer tegen:

  • Het ritme en tempo (95-100 bpm)
  • De lyrics vaak seksueel getint
  • Gebruik en manier van de stem, tekstmelodie
  • Weinig gebruik van sporen qua productie, simpele maar effectieve beats
  • De bass en kickdrum
  • Woorden die telkens herhaald worden in het refrein

Deze sound van Bizzey is natuurlijk ook grotendeels te danken aan de producers waar hij veel met samenwerkt. dit zijn o.a. Ramiks en Yung Felix.

Wat tevens naast de muziek een grote invloed op het succes van Bizzey heeft, zijn de video’s die hij bij zijn nummers maakt.

De videoclip bij het nummer Traag van Bizzey, Kraantje Pappie en Jozo is al meer dan 150 miljoen keer bekeken op YouTube. Deze clip is daarmee de meest bekeken Nederlandstalige muziekvideoclip ooit.

Over zijn videoclips zegt Bizzey het volgende: “Het hoeven niet altijd de duurste clips te zijn, maar ze moeten wel kloppen en passen bij het nummer”. “Als ik een nummer maak zie ik al gelijk hoe ik een videoclip wil en hoe het eruit moet zien”. Bizzey regisseert vaak zijn eigen clips in samenwerking met anderen maar hij houdt altijd eigen regie.

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!