Beats maken, wat heb je nodig?

Beats maken wat heb je nodig SkillsUni blog

Beats maken, het klinkt zo simpel. Wanneer je helemaal nieuw bent in de producer scene dan kunnen de mogelijkheden je nog wel eens overweldigen. Al het verschillende apparatuur, al die knopjes, schuivers en lampjes (en dan nog alle verschillende softwaremogelijkheden)…

Je wilt beats maken maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wees gerust, je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Om je een goede start te geven, laat ik je zien waar je het beste mee kunt beginnen!

Muziek pc of muziek laptop?

Beats maken laptop Beats maken Windows PC

Beats maken begint bij het instrument zelf: de computer! Veel beginnende beat makers hebben niet een heel groot budget. Als ze dat al wel hebben, dan willen ze dit niet investeren in de nieuwste laptops of desktop Pc’s. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Zeker niet als je nog maar net begint. Dan heb je niet het nieuwste van het nieuwste nodig. Je hebt nog een laptop of pc hebt die niet meer helemaal nieuw is? Dan is de kans nog best groot dat beats maken nog prima lukt. Loopt de computer al vast wanneer je Microsoft Word opstart? Dan is het misschien beter om na te denken over een nieuwe ?.

Maar wat is dan eigenlijk beter, een laptop of toch een pc? Dit maakt voor dit stadium niet echt uit. Beide zijn vaak nog prima in staat voor het beats maken op kleinschalig niveau.

Ik kom vaak genoeg op basisscholen om workshops te geven. Vaak zijn de pc’s al jaren oud en doen ze er al eeuwen over om gewoon op te starten. Maar wanneer ze eindelijk zover zijn, werkt de muzieksoftware voor het beats maken prima!

De keuze is reuze…

Ben je toch echt wel toe aan een nieuwe computer? Dan hangt het er vanaf hoe groot je budget is en wat je er (naast beats maken) mee wilt doen. Koop je een standaard muziek laptop of muziek pc dan wordt dit al voor je uitgekozen door de fabriek.

Geloof me, wanneer je zelf een muziek pc samenstelt kun je veel geld besparen! Een computer bestaat uit verschillende onderdelen. Je kunt ze allemaal op elkaar afstellen voor verschillende doelen (en dus ook voor het beats maken).

Zo heb je: het moederbord, de processor, de voeding en het werkgeheugen (ook wel RAM-geheugen genoemd). Daarnaast heb je nog de keuze om de geluidskaart en de videokaart te gebruiken die al op het moederbord zitten (intern).

Maar je kunt ze ook vervangen door betere varianten (extern). Hoe maak je dan de keuze uit al die verschillende onderdelen? Nogmaals, dat hangt er helemaal vanaf wat je ermee wilt gaan doen.

Beats maken moederbord Beats maken processor Beats maken voeding Beats maken RAM geheugen

Voor beats maken heb je bijvoorbeeld niet veel aan een dure externe videokaart. Als je ook wilt gamen juist weer wel. Voor het gamen heb je weer niet heel veel aan een externe geluidskaart.

Voor beats maken juist weer wel. Je hebt voor dit soort zware processen wel een goede processor nodig. Maak dus de afweging wat voor jou het belangrijkste is en pas daar je aankoop op aan. Let er alleen wel op dat nieuwe onderdelen muziek laptops vaak duurder zijn dan voor een muziek pc!

Apple of Windows

Beats maken Apple  Beats maken Windows

Om je een antwoord te geven op de vraag of een laptop of een pc de betere keuze voor het beats maken is, moeten we het eerst ook nog even over het verschil tussen Apple en Windows computers hebben. Dit is namelijk (altijd al) al een discussie geweest in de “producer-wereld”.

Beats maken met Apple

Veel beginnende beat-makers kopen een Macbook van Apple omdat ze zien dat hun grote idool er ook een heeft. Dit geeft een vertekend beeld. Beats maken wordt niet makkelijker door het kopen van een Apple Macbook.

Ik vergelijk dit altijd met de rage die de IPhone heeft doorlopen en nog doorloopt. Toen in Amerika de IPhone een hit werd, zagen mensen in Nederland dit als een “hip-item” dat je móést hebben.

Iedereen die nog met een Android telefoon liep viel “buiten de boot”. Maar maakte het appeltje (waar een hap uit mist) de IPhone van betere kwaliteit dan de Android tegenhanger? Absoluut niet!

Voor- en nadelen Apple

Ik heb een aantal jaren als verkoper in de winkel bij de grotere telecombedrijven van Nederland gewerkt. Iets dat mij iedere keer weer verbaasde: de hoeveelheid aan kapotte IPhone ’s die ik in mijn handen gedrukt kreeg.

De verhouding tussen kapotte IPhone ’s en Android apparaten was niet bepaald in evenwicht! Apple heeft hard gewerkt aan het verbeteren van de IPhone. Het resultaat; beide de IPhone en Android toestellen zitten nu op hetzelfde niveau.

Beats maken Macbook Beats maken IMac

De Apple computers zijn daarentegen nooit echt toestellen geweest met veel problemen (uitzonderingen daargelaten). Het zijn degelijke apparaten die zeker enkele jaren meegaan. Maar er zijn zeker ook wel mindere punten te benoemen.

Apple apparaten zijn erg duur, en dan heb ik het niet alleen over de aanschaf maar ook over de onderdelen. Ze kunnen niet door iedere computerwinkel gemaakt worden wanneer ze wel kapotgaan. Je moet het product dan naar Apple opsturen.

Dat kost vaak veel tijd voordat je hem weer terugkrijgt. Een enorm voordeel van Apple is het synchronisatie proces tussen de verschillende Appleproducten. Dit is vaak erg soepel wat het makkelijk maakt om bijvoorbeeld bestanden over te zetten.

Beats maken met Windows

Beats maken laptop Beats maken windows pc

Beats maken met Windows laptops en desktop pc’s heeft mijn voorkeur. Waarom? Ik ben ermee opgegroeid. Ik weet dus waar ik wat moet vinden. Daarnaast heb ik vroeger veel gegamed. Dus heb ik meerdere keren mijn desktop pc omgebouwd.

Nieuwe videokaarten, processoren en werkgeheugens alles is wel eens voorbij gekomen. Ik ben voor de rest absoluut geen ICT ’er! Gelukkig hoef je dat ook niet te zijn voor het vervangen van die onderdelen.

Ook waren Appleproducten voor mij niet te betalen en Windowsproducten wel. Windowsproducten zijn minstens even betrouwbaar als Appleproducten naar mijn ervaring. Daarnaast kun je met Windowsproducten altijd bij de lokale computerwinkel terecht.

Je hebt hem dan vaak na een dag of twee al terug. Het nadeel is dat upgrades van je laptop (videokaarten etc.) vaak duurder zijn dan upgrades van je desktop pc.

Conclusie Apple of Windows

Heb je meerdere Appleproducten en een iets groter budget, kies dan voor een Apple Macbook, IMac of Mac pro. Heb je al ervaring met Windows laptops of desktop pc’s? Dan raad ik je sterk aan hiervoor te kiezen (het liefst een desktop pc).

Appleproducten zijn vaak duurder dan Windowsproducten terwijl ze vaak dezelfde kracht hebben. Persoonlijk besteed ik dan liever het overige budget aan andere toffe toevoegingen waarover we het zo meteen gaan hebben.

Voor beats maken komt het uiteindelijk allemaal neer op persoonlijke voorkeur, je budget, en wat je verder met de laptop of pc wilt gaan doen!

Koptelefoon of speakers

Beats maken koptelefoon Beats maken KRK RP8G3

Wanneer je de computer eenmaal uitgekozen hebt, kun je kijken naar de mogelijkheden om het geluid af te spelen. Natuurlijk weet je wel wat een koptelefoon of een speaker is.

Maar ken je ook het verschil tussen goedkope en duurdere varianten? Ken je het verschil in kwaliteit en voor- en nadelen met betrekking tot beats maken?

Koptelefoon

Beats maken koptelefoon Sony

Als we naar de koptelefoons van tegenwoordig kijken dan kun je voor €20,- al prima exemplaren krijgen. Maar dit geldt alleen als je muziek wilt luisteren wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent. Het kan voorkomen dat je de koptelefoon kwijtraakt.

Met een koptelefoon van €20,- doet dat nu eenmaal minder pijn dan met een duur exemplaar. Maar ik ben hier niet om je te vertellen welke koptelefoon het beste is voor je dagelijkse fiets of busritjes.

Wanneer we de kwaliteit en het bereik van goedkope koptelefoons van rond de €20,- vergelijken met duurdere versies van A merken, dan zijn de goedkope versies simpelweg geen partij. Met zowel koptelefoons als speakers geldt nu eenmaal vaak; hoe duurder hoe beter.

Goedkoop is duurkoop…

Duurdere koptelefoons hebben een groter bereik tussen de lage en de hoge frequenties en zijn gemaakt van sterker materiaal waardoor ze langer meegaan. Als je er een beetje op gepaste manier mee omgaat, kun je het maar moeilijk voor elkaar krijgen ze op te blazen.

Wanneer je net begint met beats maken en nog niet 100% zeker bent of je dit voor jaren wilt gaan doen, dan raad ik je aan om niet €200,-/ €300,- euro uit te geven. Er zijn veel koptelefoons te krijgen tussen de €75,-/ €150,- die prima resultaten kunnen opleveren.

Mijn voorkeur gaat persoonlijk uit naar Sennheiser en AKG-koptelefoons. Deze hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en hebben een lange levensduur.

Een ander voordeel dat koptelefoons hebben, is dat ze een hoger detail gehalte kunnen overbrengen. Dit betekent dat je vaak beter lagen weet te onderscheiden in muziek en ook het “tweaken” van je sounds lukt beter.

Daarnaast heb je het logische voordeel dat je geen ouders, buren of huisgenoten in je nek hebt lopen hijgen die zeggen dat je de muziek zachter moet zetten ?.

https://youtu.be/VxjLhfNSNaI

Speaker

Beats maken Speaker

Net als de koptelefoons komen ook de speakers in alle soorten, maten en verschillende prijscategorieën. Je kunt al speakers krijgen voor €50,- die specifiek gemaakt zijn voor de computer. In dit laatste ligt ook gelijk het probleem. Ze zijn niet gemaakt om muziek tot hun volle recht te laten komen, enkel om geluid te weergeven.

Wanneer je echt speakers wilt die gemaakt zijn voor het maken van beats dan zal je iets dieper in de buidel moeten tasten. We hebben het dan namelijk over A merken zoals KRK en Genelec.

Als je al een tijdje bezig bent met muziekproductie en je hebt wat video’s op YouTube gekeken van je grote idool, dan is de kans vrij groot dat een van deze beide speakers ook bij hem of haar in de studio te zien zijn. Deze €300,- (per stuk) speakers kunnen namelijk geluid produceren op hoog niveau.

Vergeet niet dat welk genre muziek je ook maakt, alle lagen in je productie goed te horen moeten zijn op welk afspeelapparaat dan ook. Deze “industriestandaard” (zoals dit wordt genoemd) is bijna niet te behalen op goedkope speakers.

Akoestiek

Waar koptelefoons het voordeel hebben dat ze meer detail kunnen overbrengen van het geluid, hebben speakers weer het voordeel dat ze de lucht in de ruimte laten trillen.

Dit betekent dat je een basgeluid kunt voelen op een manier waarbij dat met een koptelefoon niet mogelijk is. Als je ooit het geluid van een sub-woofer hebt meegemaakt dan weet je waar ik het over heb.

Dat de lucht in de ruimte trilt, is dus een groot voordeel als het gaat om de beleving van je muziek. Op hetzelfde moment is het echter ook een groot nadeel. In een ruimte heb je namelijk te maken met allemaal dingen die het geluid kunnen reflecteren waardoor je het geluid van meerdere kanten op verschillende momenten binnenkrijgt.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat je oren eerst geluid ontvangen dat direct vanaf de speakers komt, maar niet al dat geluid gaat direct het oor in. Er is namelijk ook geluid dat via muren, vloer, plafond en andere objecten in je kamer gereflecteerd wordt voordat het in je oor terecht komt.

In iedere kamer is het geluid anders en dat noemen we de “ akoestiek”. Je kunt je voorstellen dat dit indirecte geluid er een paar milliseconden langer over doet om bij je oren te komen. Hierdoor vertekent het geluid. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van akoestische panelen.

Audio Interface

Beats maken Audio Interface Focusrite Scarlett

Wanneer je zulke professionele speakers aanschaft, kom je er vrij snel achter dat het je niet lukt de grote jack (of XLR) kabels direct in je pc te stoppen. Daarvoor heb je namelijk nog een ander apparaatje nodig genaamd een Audio interface.

De meest gemakkelijke is die met een USB-aansluiting. Daardoor zal je alleen wel meer kwijt zijn bovenop de €500,-/ €600,- die je al aan de speakers hebt uitgegeven. Gelukkig zijn er al prima Audio interfaces verkrijgbaar voor onder de €100,-.

Het meest populaire merk onder de mensen die beats maken is de Scarlett serie van Focusrite. Je kunt kiezen hoeveel input poorten je wilt voor eventuele instrumenten of microfoons. Gebruik je niets anders dan je computer dan is de soloversie voldoende.

Conclusie koptelefoon of speakers

Het ideale scenario is het hebben van beide een hoogwaardige koptelefoon en een set professionele studio speakers. Voor de beleving zijn speakers beter maar hier hangt ook een prijskaartje aan vast.

Voor het horen van details kun je beter kiezen voor een goede koptelefoon. Deze zijn betaalbaarder en hebben geen extra apparaten nodig om geluid te maken.

Een kanttekening die nog wel gemaakt moet worden bij de koptelefoons, is dat je er niet mee moet proberen je track af te mixen. In veel gevallen zullen de luisteraars je tracks namelijk gaan afspelen via speakers. Door het mixen met een koptelefoon te doen, krijg je een vertekend geluid.

Als je beats maken echt serieus wilt nemen en je professionele muziek wilt maken, raad ik je aan één keer wat dieper in de buidel te tasten en speakers te kopen van hoge kwaliteit. Je zult direct het verschil merken met goedkope versies! Om nog meer genot van je aankoop te hebben, kun je ook nog je muren van akoestische panelen voorzien.

Eindconclusie

Is het nodig een nieuwe laptop of pc te kopen omdat je oude beestje het niet meer aankan, kies dan voor het systeem waar je het beste bekend mee bent.

Het maakt niet uit of je Apple of Windows koopt. Met beide kun je beats maken. Wel is het belangrijk om te kijken naar de verschillende koptelefoons en speakers op de markt.

Dit is niet alleen belangrijk voor de beleving van het beats maken maar ook voor het mix-stadium erg belangrijk. Wanneer je net nieuw bent in het de muziekproductie dan kun je het beste kijken naar wat je al in huis hebt. Natuurlijk het is leuk als je nieuwe apparatuur aanschaft maar onthoud dat het niet automatisch leidt tot betere beats.

Related Articles

Responses

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!