Atmos

atmos:

Kort voor sfeer, de Britse term voor sfeer. Zie ook ambience.

Wat is Dolby Atmos?

In het kort, het is een gepatenteerd audioformaat dat is ontworpen om datzelfde meeslepende 360-graden geluid dat je in een bioscoop krijgt, naar je woonkamer of mobiele apparaat te brengen. Met behulp van Atmos kunnen makers van inhoud zoals geluidsmixers, cinematografen en omroepen specifieke geluiden precies in het geluidslandschap plaatsen, zodat je de actie kunt horen zoals deze bedoeld was.

Dolby Atmos in de bioscoop

Het is geen compleet nieuw audioformaat. In bioscopen wordt er al langer gebruik van gemaakt en dus is de kans aanwezig dat je reeds een film gezien hebt waarbij Dolby Atmos gebruikt werd. In 2013 waren er wereldwijd 300 bioscopen die het surroundformaat ondersteunden. Middels opnamesoftware en stereohardware maakt Atmos het mogelijk een ongelimiteerd aantal audiotracks naar verschillende speakers in meerdere gebieden van het theater te sturen om zo een realistische audioweergave en een indrukwekkend surround-geluid te bieden.

Dolby Atmos in de huiskameratmos

De engineers van Dolby hebben nu een manier gevonden om het naar de huiskamer te brengen en ook hier de surround-ervaring nog indrukwekkender te maken. Het belangrijkste kenmerk van Dolby Atmos zijn de surround-effecten die boven de luisterpositie plaatsvinden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het vallen van regen op een dak of een overvliegend vliegtuig realistischer weergegeven en wordt je als luisteraar in de actie ondergedompeld.

oftewel, In het kort, het is een gepatenteerd audioformaat dat is ontworpen om datzelfde meeslepende 360-graden geluid dat je in een bioscoop krijgt, naar je woonkamer of mobiele apparaat te brengen. Met behulp van dolby kunnen makers van inhoud zoals geluidsmixers, cinematografen en omroepen specifieke geluiden precies in het geluidslandschap plaatsen, zodat je de actie kunt horen zoals deze bedoeld was.

Related Articles

Responses