Cursus maken

Een cursus maken in 10 stappen!

Een cursus maken is een enorme uitdaging. Je dient rekening te houden met heel veel verschillende elementen. Kom je er tijdens of na het maken van de cursus achter dat je iets vergeten bent? Dan kun je weer opnieuw omdat een cursus wel consistent moet zijn… 

Om je op weg te helpen hebben wij een “cursus maken checklist” voor je opgesteld. Zo kun je met een vliegende start beginnen aan jouw eigen cursus!

Cursus maken Stap 1: Indexeren van de onderwerpen

Wanneer je een eigen cursus wilt gaan maken is het heel belangrijk om te weten wat je wanneer wilt gaan vertellen. Pak daarom een groot stuk papier, een whiteboard of post-its en begin met brainstormen over alle onderwerpen die jij kunt leren aan iemand. Werk je met papier of een whiteboard? Schrijf dan direct een nieuw opsommingsteken op (met post-its pak je direct een nieuwe lege post-it). Dit activeert je brein namelijk om door te schrijven!

Cursus maken Stap 2: Ordenen van de onderwerpen

Kun je helemaal geen nieuwe onderwerpen meer bedenken? Dan is het tijd voor het ordenen van alle onderwerpen. Kijk zorgvuldig naar de moeilijkheidsgraad van ieder onderwerp en probeer ze van makkelijk naar moeilijk te ordenen. Onthoudt ook voor wie de cursus bedoelt is. Kun je hem het beste starten als gevorderde? Dan kun je de basisonderwerpen dus uit de cursus laten.

Cursus maken Stap 3: Schrijven van scripts

Niet iedereen heeft al vaker voor de camera gestaan. Zelfs wanneer dat wel zo is, is het nog steeds handig om de volgende stap alsnog uit te voeren. Schrijf voor ieder onderwerp een script. Terwijl je zo'n script schrijft heb je namelijk alle tijd om na te denken over de beste manier om het onderwerp uit te leggen. Tijdens het filmen van de cursus kom je er namelijk achter dat het erg fijn is om tussendoor even terug te kunnen lezen wat je wilt vertellen.

Cursus maken Stap 4: Het instellen van de camera's

Scripts geschreven? Dan is het tijd om de cursus op te nemen. Dit start bij het belangrijkste onderdeel van de filmset: de camera's! De meeste camera's hebben de mogelijkheid om de opname instellingen te veranderen. Voor het filmen met 'multi-camera' is het van cruciaal belang dat alle camera's dezelfde instellingen hebben. Als je dit niet goed instelt heb je er onnodig veel werk van om dezelfde kleuren uit de beelden van de verschillende camera's te krijgen.

Cursus maken Stap 5: Het instellen van de audio

Naast goed beeldmateriaal wil je ook goede audio hebben. Daarvoor kun je het beste een clip-on microfoon gebruiken (dit noemen we ook wel een 'dasspeld-microfoon'). Deze kun je aan je shirt of blouse bevestigen waardoor de geluidsbron (jouw stem) dichtbij is. Wil je een cursus maken over een muziekinstrument (of zijn er nog andere geluidsbronnen) zorg er dan voor dat ook hiervoor geschikte opnameapparatuur aanwezig is.

Cursus maken Stap 6: Het positioneren van de belichting

Wil je professionele beelden als output hebben? Dan is het belangrijk dat je 'softboxes' gebruikt waar daglicht lampen in zitten. Daglicht lampen geven een natuurlijk licht af. Iets dat ten goede komt voor de kwaliteit van de beelden. Een softbox zorgt ervoor dat het licht evenredig is.

Cursus maken Stap 7: Het filmen (multi-camera)

Bij stap 3 heb je al kunnen lezen waarom het belangrijk is om scripts te schrijven voor ieder onderwerp. Wanneer je eenmaal voor de camera zit en je bent iets vergeten dan kun je dit even teruglezen. Het is dan alleen wel belangrijk dat je met meerdere camera's filmt (waarom vertellen we je zo). Gebruik in ieder geval twee maar het liefste 3 camera's en plaats deze rechts, links en in het midden (deze noemen we de 'hoofdcamera'). Je presenteert ten alle tijden alleen in de middelste camera. Wanneer je start met opnemen is het belangrijks dat je aftelt met 3,2,1 en dan in je handen klapt. Dit klinkt gek maar maakt het synchroniseren van stap 9 makkelijker.

Cursus maken Stap 8: Het archiveren van de 'raw-output'

Meestal duurt het filmen van een cursus รก 30 video's zo'n 4 tot 5 dagen. Het is heel belangrijk dat je iedere dag na afronding de 'raw-ouput' (ruwe beeld/audio-materiaal) archiveert in mappen op je computer. Dit betekent dat je aan ieder bestand een naam geeft zoals: Onderwerp A - Camera links. Zo voorkom je na afronding van de cursus een heleboel zoektijd.

Cursus maken Stap 9: Synchroniseren cleanen en editten

Van alle beelden en audio die je in de afgelopen dagen hebt geschoten moet nu een mooi samenhangend geheel gemaakt worden. Dit gebeurt in twee fases. De eerste in het synchroniseren van de al het materiaal. Je hebt immers meerdere camera's en de audio op hetzelfde momenten laten opnemen. Het enige wat je hoeft te doen om alles te synchroniseren is kijken naar de audio. Daarna kun je starten met het wegknippen van al het materiaal wat niet goed was en het schakelen van tussen de verschillende camera's.

Cursus maken Stap 10: Het opzetten en designen van een digitale online leeromgeving

De cursus is helemaal af en nu is het tijd om het op een veilige manier op internet te plaatsen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat mensen jouw harde werk te zien krijgen zonder dat jij het weet! Ook wil je voorkomen dat je iedere keer iemand los moet toevoegen nadat ze betaalt hebben. Je hebt dus een digitale leeromgeving nodig die afgeschermd is door een betaalmuur en ook een mooi design bevat. Het moet namelijk wel een omgeving worden waar je leerlingen graag terugkomen.

Wij bieden je een kortere route...

Zoals je hebt kunnen lezen is een cursus maken een hoop werk... Er komt wellicht veel meer bij kijken dan je in gedachten had. Hoewel deze 10 stappen dit in grote lijnen goed omschrijven, zijn er nog een hoop details die we niet genoemd hebben. Details die jouw cursus tot een kwalitatief hoger level tillen. We kunnen ons goed voorstellen dat al deze stappen misschien teveel voor je zijn. Bij SkillsUni bieden we jou daarom de mogelijkheid om met ons samen te werken. Hierdoor krijg je ondersteuning in het presenteren, worden de beelden geschoten en ge-edit door videograven en verkopen onze marketingpartners de cursus voor je. Zo hoef jij je alleen maar te focussen op het delen van jouw kennis!

Voer onderstaande formulier in om vandaag nog te starten met jouw cursus!